Colin Lawson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaColin Lawson
Biografia
Naixement24 juliol 1949 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Dades personals
FormacióKeble College
Universitat de Birmingham
Bradford Grammar School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópedagog musical Modifica el valor a Wikidata
OcupadorRoyal College of Music Modifica el valor a Wikidata
InstrumentClarinet Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: 2699c0ff-25e8-48b9-a8a9-a13cd91914f1 Discogs: 1183577 Modifica el valor a Wikidata

Colin James Lawson (Saltburn-by-the-Sea, North Yorkshire, Anglaterra, 24 de juliol de 1949) és un clarinetista, estudiós i divulgador anglès.

Va néixer en Saltburn-by-the-Sea i es va formar a la Bradford Grammar School. Deixeble de Thea King, Lawson fou membre de la jove Orquestra Nacional de Gran Bretanya durant la seva adolescència. Després va passar a estudiar música al Keble College d'Oxford[1] i va seguir amb estudis de postgrau a la Universitat de Birmingham especialitzant-se i destacant en l'estudi del repertori per a clarinet del segle xviii. La seva tesi doctoral sobre el chalumeau[2] presentada a la Universitat d'Aberdeen el 1976, és considerada pionera en el seu camp.

Després d'ocupar diverses posicions acadèmiques a Aberdeen i Sheffield, Lawson va rebre el 1998 la càtedra d'Estudis Escènics a la Universitat de Londres. Entre 2001 i 2005 fou vice-canceller i degà del London College of Music and Media de la Thames Valley University (actual universitat de West London).[3] El 2005 esdevingué director del Royal College of Music on és catedràtic d'Interpretació Històrica.[4]

Lawson és internacionalment reconegut com a intèrpret de chalumeaux i clarinets històrics, tasca que ha exercit a les orquestres britàniques de música antiga capdavanteres, destacant The Hanover Band, The English Concert i els London Classical Players, amb qui va enregistrar nombrosos discs i realitzar gires mundials. D'ell s'ha dit que és 'el degà dels clarinetistes històrics'.

Ha actuat també com a solista en diversos escenaris de Londres, i al Lincoln Centre i al Carnegie Hall de Nova York.[5] La seva discografia abarca concerts de Fasch, Hook, Mahon, Mozart, Spohr, Telemann, Vivaldi i Weber, així com una varietat considerable de música de cambra i orquestral.

Lawson té un vincle especialment estret amb el concert per a clarinet de Mozart K622, que sol interpretar sovint, tant amb instruments moderns com històrics. Ha actuat amb directors com Roy Goodman, Christopher Hogwood, Roger Norrington i Joshua Rifkin.

El seu llibre Cambridge Handbook to Mozart's Clarinet Concerto (1996) examina la gènesi, composició i construcció de l'obra esmentada així com la carrera del dedicatari Anton Stadler. La seva primera monografia, The Chalumeau in Eighteenth-Century Music, va ser publicat el 1981 i és considerat l'estudi més extens de l'instrument i el seu repertori.

Referències[modifica]

  1. Pratt, George. «"Lawson, Colin."». Grove Music Online. Oxford Music Online. [Consulta: 16 gener 2012].
  2. Lawson, Colin. «"Chalumeau."». Grove Music Online. Oxford Music Online. [Consulta: 11 juny 2016].
  3. «Colin Lawson». Debrett's People of Today. Debrett's Limited. [Consulta: 17 gener 2012].
  4. «Royal College of Music». Arxivat de l'original el 7 de desembre 2013. [Consulta: 29 novembre 2013].
  5. «Clarinet Classics». Arxivat de l'original el 22 octubre 2011. [Consulta: 17 gener 2012].

Enllaços externs[modifica]