Colonat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Història[modifica]

Baix Imperi Romà[modifica]

El sistema del colonat es va generalitzar a les acaballes de l'Imperi Romà. Consistia en un nou model de relacions entre el treballador rural i el latifundisme.

El treballador (colonus) era lliure (la majoria eren esclaus alliberats pels seus antics propietaris), però havia de donar part de la seva collita (tot l'excedent) al seu patronus.

La relació no era merament econòmica, car el patronus responia davant de l'Estat de les obligacions fiscals de tots els seus colons, i triava els que havien de fer servei militar. Exercia, doncs, en l'àmbit rural, part de les funcions de l'Estat, com els bisbes (en la seva qualitat de defensor civitatis) les suplien a les ciutats.

El colonat es desenvolupa en un marc de ruralització en el que el camp lliura cada vegada menys excedents a la ciutat, i les explotacions agràries tendeixen a ser autosuficients (sistema curtense).

Rússia[modifica]

Pedro Stolypin regió la tercera Duma, elegida després d'una nova i censatària llei electoral, va ser denominada la Duma dels senyors, hi Stolypin intent la formació d'una nova burgesia camperola, la dels kulaks (punys), nascuda de la possible adquisició de la terra després de 3 anys de colonato, esperant amb això trencar l'ímpetu revolucionari de gran part de camperols, famolencs de terra. La seva herència va quedar constituïda per 1175000 nous propietaris kulaks i 1700000 camperols traslladats a Sibèria per desenvolupar les riqueses d'aquella terra verge.

Espanya[modifica]

Durant la ll República i el transcurs de la Guerra Civil, a la part nacional, Franco, va fer un pla d'explotació i població dels dubtes terres d'Extremadura, en què els terratinents van deixar installar colons, en haver Franco retornat les seves terres. Un exemple d'aquest pla va ser l'assentament de Guadiana del Caudillo.