Colonoscòpia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Colonoscopia)
Plantilla:Infotaula intervencióColonoscòpia
Procès de colonoscòpia
CIM-9-MC45.23
CIM-945.23 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD003113 Modifica el valor a Wikidata
OPS-3011-650
MedlinePlus003886 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine1819350 Modifica el valor a Wikidata

La colonoscòpia és una tècnica diagnòstica, que permet una exploració i visualització directa de tot l'intestí gros i també, si és necessari, la part final de l'intestí prim (ili terminal).

S'utilitza com a prova diagnòstica, permet l'extracció de biòpsies i la realització de teràpia endoscòpica.

Sol ser realitzada per un gastroenteròleg.

Tècnica[modifica]

Abans de la seva realització, l'intestí gros (còlon) és preparat de tal forma que no hi quedin residus sòlids (mitjançant laxants o catàrtics). Es realitza un tacte rectal i s'introdueix per l'anus un colonoscopi, que és un tub flexible amb una càmera a l'extrem. Es visualitza de manera progressiva els segments que componen el còlon (recte, sigmoide, còlon descendent, còlon transvers, còlon ascendent i cec). En alguns casos es pot canular la vàlvula ileocecal per valorar l'ili terminal. Per visualitzar l'intestí és necessari introduir-hi aire i l'aparell té llum al seu extrem distal que il·lumina les parets.

La colonoscòpia pot ser duta a terme sota sedació (generalment sedació profunda inconscient), en la qual s'apliquen medicaments intravenosos i el pacient entra en un estat que permet realitzar l'estudi sense experimentar molèsties durant el procediment. No és una anestèsia general car el pacient desperta ràpidament quan sigui requerit i a més respira pels seus propis mitjans.

Utilitat[modifica]

Té múltiples aplicacions, algunes de les més freqüents són:

Complicacions[modifica]

  • Malgrat la seva correcta realització, no està exempta de risc de complicacions (principalment perforació de còlon i hemorràgia), cosa que es produeix aproximadament en 1/1.000 exploracions, augmentant la probabilitat d'aparició si es realitzen procediments terapèutics (esclerosi, polipectomia, dilatacions, etc. assolint fins a l'1% el risc d'aparició de complicacions).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Colonoscòpia