Columna Durruti

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:55, 22 jul 2009 amb l'última edició de Almabot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesColumna Durruti
Tipus Milícia
Branca Comitè Central de Milícies Antifeixistes
Arma Infanteria
Mida 6.000 homes, inicialment, 2.500
Comandants
Comandant Buenaventura Durruti
Assessor militar: Enric Pérez i Farràs
Ricardo Sanz García
Guerres i batalles
Guerra Civil Espanyola
* Front d'Aragó
* defensa de Madrid
Modifica dades a Wikidata

La Columna Durruti va ser una Milícia paramilitar d'ideologia Anarquista que va lluitar durant la Guerra civil espanyola. La columna debia el nom al seu delegat general, Buenaventura Durruti. El seu assessor militar va ser Enric Pérez i Farràs. La columna va sortir de Barcelona el 25 de juliol de 1936, formada per uns 2.500 milicians, i es va dirigir directament cap a Saragossa, tenint com a objectiu la recuperació de la ciutat. Va tenir un primer combat en Casp, i quan ja es trobava a escassament 22 km de la ciutat de Saragossa, els comandaments van decidir frenar l'avanç per por de veure's aïllats i envoltats. A partir d'aquest moment la columna quedar amb escassos subministraments i no va poder llançar un nou atac, per la qual cosa es va dedicar a la consolidació del front defensiu, així com a tasques de propagar i construir la revolució per terres d'Aragó. Va instal·lar el seu quarter general a la localitat de Bujaraloz, Saragossa.

El novembre, Buenaventura Durruti va ser cridat per col laborar en la defensa de Madrid, però no se li va permetre portar més que a una part de la columna (uns 1.400 sobre més de 6.000 milicians). Finalment la columna va ser delmada a Madrid i Durruti va morir allà en combat el 20 de novembre. Li va substituir al capdavant de la Columna Ricardo Sanz, que va acabar acceptant la militarització de la mateixa, convertint-se així en la 26a Divisió de l'Exèrcit Popular Republicà (constituïda per les Brigades mixtes números 119, 120 i 121).