Comandant en cap

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Unes xarreteres de Comandant en cap de les forces armades poloneses a la primera meitat del segle XIX

El comandant en cap és la persona que exerceix l'autoritat de comandament suprema de les forces armades d'un estat o ho fa en elements significatius d'aquestes forces. En aquest segon cas, l'element de la força pot ser definit com aquelles forces dins d'una regió particular o aquelles forces les quals es poden associar per la seva funció. En termes pràctics, es refereix a les competències militars que resideixen en el cap d'estat o cap del govern. sovint, un comandant en cap donat d'un país no cal que sigui un oficial comissionat o, fins i tot, un militar veterà i es pot donar el control civil dels militars quan així ho requereixi una constitució.

Algunes situacions de comandants en cap[modifica | modifica el codi]

  • Dins l'OTAN i la Unió Europea, el terme Chief of Defence (cap de la defensa, CHOD) normalment es fa servir com terme genèric pels comandants militars de més alt rang de l'OTAN i els Estats Membres de la UE, sense tenir en compte el seu títol real.
Cristina Fernández, presidenta d'Argentina, i com a tal comandanta en cap.
  • Segons la Constitució de l'Argentina el president del país és el "Commandant en cap de totes les Forces Armades de la nació". Per tant ho és la presidenta Cristina Fernández.
  • A França, el president de la República francesa, actualment, François Hollande té el títol de "Chef des Armées" ("Cap de les Forces Armades"). És a més l'única autoritat competent per usar les armes nuclears.
  • A Itàlia la seva constitució estableix que el president de la república és és el comandant de les forces armades i el president del consell suprem de defensa[1]; tanmateix, com que el president no té un poder executiu directe és el primer ministre d'Itàlia i el ministre de Defensa els que relament tenen el control de les forces armades, el president reté un paper de supervisió.
  • A Espanya, el rei, actualment Joan Carles I, és Comandant en cap suprem de les Forces Armades espanyoles.
El President Abraham Lincoln, com a comandant en cap de les forces armades d'EUA, amb els generals Allan Pinkerton i John McClernand després de la Batalla d'Antietam, el 1862.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. http://www.senato.it/documenti/repository/istituzione/costituzione_inglese.pdf
  2. Joseph G. Dawson, ed. Commanders in Chief: Presidential Leadership in Modern Wars (1993)