Comarca Minera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaComarca Minera
Imatge
Comarca Minera a l'estat d'Hidalgo.
TipusRegió geogràfica Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMèxic Modifica el valor a Wikidata

La Comarca Minera és una de les deu regions geogràfiques i culturals de l'estat d'Hidalgo, a Mèxic. La zona es diu així per que és una zona rica en jaciments de metalls. Els més abundants són: el plom, l'or i la plata. La principal ciutat d'aquesta zona és Pachuca de Soto.[1]

Està integrada pels municipis d'Atotonilco el Grande, Epazoyucan, Huasca de Ocampo, Mineral del Chico, Mineral del Monte, Omitlán de Juárez, Pachuca de Soto, i Mineral de la Reforma.

Geografia[modifica]

Aquesta regió es troba al centre de l'Estat d'Hidalgo. La Comarca Minera pròpiament dita abasta més que la superfície de la Sierra de Pachuca. Es perllonga cap al nord, en aquesta llarga plana on es troba el municipi de Huasca, ja que aquí hi havia algunes de les hisendes en què es processava el metall provinent de l'antic Real del Monte.

Després s'introdueix cap a l'est, per darrere de les muntanyes que arriben a Actopan, a la zona que ocupen les mines el Chico, Santa Rosa, Capula i Plomosas. I cap a la part sud inclou els vessants que baixen al Mineral de la Reforma i a la Ciutat de Pachuca, quedant aquesta última com a límit entre la Comarca i la Conca de Mèxic.

La regió és la més abundant de l'estat en penyals. Els més coneguts: la Peña del Zumate a Omitlán, les Peñas Cargadas al Municipi de Real del Monte, la Peña del Conejo a San Jerónimo, i les famoses Peñas del Cuervo, las Monjas i las Ventanas a el Chico. Igualment cal cridar l'atenció sobre els cims volcànics dels turons de la Corona, el Jacal i el Horcón, tots tres en jurisdicció de Huasca i tots aixecant els seus cims a més de 3100 metres sobre el nivell del mar.

Paisatge[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Regionalización del estado de Hidalgo». Enciclopedia de Los Municipios y Delegaciones de México. Instituto Nacional para el Federalismo y el Desarrollo Municipal. Arxivat de l'original el 2017-01-18. [Consulta: 4 juny 2010].