Vés al contingut

Comenge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Comtat de Comenge».
Plantilla:Infotaula geografia políticaComenge
Imatge
Vall de Comminges
TipusSubregió d'Occitània i província històrica de França Modifica el valor a Wikidata
Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 01′ N, 0° 34′ E / 43.02°N,0.57°E / 43.02; 0.57
EstatFrança
Entitat territorial administrativaFrança Europea
RegióOccitània
DepartamentAlta Garona Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de

Comenge (en occità gascó, Comenge) és una regió històrica d'Occitània, situada entre el País de Foix i Bigorra, a la regió d'Occitània. No gaudeix d'estatus d'oficialitat, i correspon, a grans trets, a la part sud del departament de l'Alta Garona, la part més occidental del d'Arieja i la més oriental del dels Alts Pirineus. Fou una regió d'una gran importància històrica, car fou el centre d'un comtat i d'un bisbat. La ciutat principal n'és Sant Gaudenç, mentre que la capital històrica n'és Sant Bertran de Comenge.

El gentilici n'és comenger. El lloc gal·loromà de Lugdunum Convenarum, a Sant Bertran de Comenge, fou la capital dels convenes (en llatí, convenae).

Comarques del Comenge

[modifica]

Aquesta antiga contrada de la Gascunya —avui dia repartida entre els departaments de l'Alta Garona, l'Arieja i els Alts Pirineus— es divideix en:

El Comenge es divideix en petits segments en l'eix de l'alta vall de la Garona i el seu afluent, la Pique, que són les valls de Larbost, la de Luishon, Ballonga, Guelh, Bavartés, Lairinas, Frontinhas… El terme de Nebosan s'aplica més específicament a la regió de Sent Gaudenç.

Segons la proposta de divisió administrativa d'Occitània del diari Jornalet, basada en l'obra de Frederic Zégierman Le Guide des pays de France, el Comenge seria una sub-regió ubicada dins la regió de la Gascunya, que contindria 8 parçans (comarques occitanes):[1][2][3]

Referències

[modifica]
  1. «Las encontradas d’Occitània» (en occità). Jornalet, 12-06-2016. [Consulta: 6 gener 2025].
  2. «Lo trabalh de recuperacion de las encontradas d’Occitània contunha» (en occità). Jornalet, 30-10-2016. [Consulta: 6 gener 2025].
  3. «País» (en occità). Jornalet. [Consulta: 15 gener 2025].

Enllaços externs

[modifica]