Comissari del Rei

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Comissari de la Reina, ja que la monarca era una reina, i ha estat des de 1890, el terme és Comissari de la Reina (en neerlandès: Commissaris van de Koningin). El 2013, amb la proclamació de Guillem Alexandre com Rei dels Països Baixos,[1] el nom canvia del Comissari de la Reina a la Comissaria del Rei (en neerlandès: Commissaris van de Koning.[2]

És el governador d'una província als Països Baixos,que presideix l'Assemblea Legislativa Provincial o Estatal –Provinciale Staten - PS; parlament provincial escollit directament– i la Diputació Provincial –Staten Gedeputeerde - GS, el Poder executiu–, però només té dret al vot últim. El càrrec de Comissari de la Reina és equivalent a la d'un governador als Estats Units.

A la província holandesa de Limburg, el Comissari de la Reina és sovint anomenat Gouverneur (governador), com a Bèlgica. Així mateix, el «Provinciehuis» (Edifici del Govern) a Maastricht s'anomena gouvernement (Residència del Governador). Aquest costum local va sorgir de la característica particular de la província actual al segle XIX.

Hi ha dos nivells de govern local als Països Baixos: el provincial i el municipal. Les dotze províncies formen l'enllaç de l'administració entre el govern central i els municipis. Els tres nivells administratius estan organitzats de la mateixa manera, amb un parlament elegit per sufragi directe, que alhora elegeix la part executiva, encapçalada per un president designat. A nivell nacional i local, aquests són el rei i l'alcalde, el nivell provincial és el comissari de la Reina.

Cada província és governada per la Provinciale Staten ('PS'), que alhora escull el Gedeputeerde Staten (GS). Els membres de la 'PS' són escollits pels residents de les províncies que tenen dret a vot cada quatre anys. Les seves principals tasques són: decidir les polítiques i supervisar la seva posada en pràctica per la SG. Cada membre del Consell té dret a vot i les decisions es prenen per majoria de vots dels membres presents. Els membres de la Junta, per regla general, tenen un altre treball i exerceixen les seves activitats en el consell en horaris lliures. Ells reben una compensació per assistència. Els membres del GS (gedeputeerden) tenen un treball a temps complet i es poden comparar amb els ministres.

Elss comissaris per província[modifica]

Províncies dels Països Baixos
Província Comissari(a) Partit Data
Brabant Septentrional Brabant Septentrional Wim van de Donk CDA 01-10-2009
Drenthe Drenthe Jetta Klijnsma PvdA 01-12-2017
Flevoland Flevoland Leen Verbeek PvdA 01-11-2008
Frísia Frísia Arno Brok VVD 01-03-2017
Gelderland Gelderland Clemens Cornielje VVD 31-08-2005
Groningen Groningen René Paas CDA 18-04-2016
Holanda Meridional Holanda Meridional Jaap Smit VVD 01-01-2014
Holanda Septentrional Holanda Septentrional Johan Remkes VVD 01-07-2010
Limburg Limburg Theo Bovens CDA 01-10-2011
Overijssel Overijssel Andries Heidema CU 11-07-2018
Utrecht Utrecht Willibrord van Beek VVD 13-09-2013
Zelanda Zelanda Han Polman D66 01-03-2013

Referències[modifica]

  1. «La reina Beatriu d'Holanda abdica en favor del seu fill Guillem Alexandre» (en català). 3/24.
  2. «Commissarissen van de Koning». rijksoverheid.nl. [Consulta: 24 novembre 2013].
  • Antoinette de Cock Buning, Leo Verheijen, Jean Buyse, Profil des Pays-Bas, Serviço de Informação ao Estrangeiro do Ministério dos Assuntos Estrangeiros, A Haia, 1991. ISBN 90 12 05677 2

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Comissari del Rei Modifica l'enllaç a Wikidata