Comissaria Superior de Coordinació Territorial

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Comissaria General Territorial)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióComissaria Superior de Coordinació Territorial
Organització i govern
Part de Subdirecció Operativa de la Policia
Modifica les dades a Wikidata
Mapa comarcal de les 9 Regions Policials

La Comissaria General Territorial (CGTER) és la més gran de les quatre comissaries generals en què s'estructura la major part del cos de Mossos d'Esquadra. Depèn orgànicament de la Subdirecció Operativa de la Policia. Dirigeix l'estructura territorialitzada de la policia catalana que s'encarrega bàsicament de la seguretat ciutadana: totes les comissaries del país que formen les Àrees Bàsiques Policials estan enquadrades dins d'aquesta comissaria general.

Funcions[modifica]

Les seves funcions principals són:[1]

 1. Dirigir les unitats territorials de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra i garantir la coordinació amb els recursos policials centrals com a instrument bàsic per a l'exercici de les responsabilitats d'aquesta unitat.
 2. Vetllar per l'assoliment dels objectius generals de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra en l'àmbit territorial.
 3. Garantir l'assoliment de la missió de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra mitjançant la prevenció i persecució dels il·lícits penals i administratus.
 4. Desenvolupar i aplicar estratègies policials que cerquin la proactivitat i la mediació davant els conflictes mitjançant les relacions amb el país.
 5. Vetllar per la tranquil·litat dels ciutadans i l'assoliment d'una adequada sensació de seguretat al país

Estructura[modifica]

 1. Àrea Central de Policia Administrativa.[2]
 2. Àrea Central de Medi Ambient.[2]
 3. Regions policials.[2]
  1. Regions policials no metropolitanes.[2] Inclou diverses regions. La Regió Policial Pirineu Occidental té la seu a la ciutat de la Seu d'Urgell i engloba les comarques de la Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya. La Regió Policial Girona té la seu a Girona i engloba les comarques del Ripollès, la Garrotxa, l'Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l'Estany i la Selva. La Regió Policial Central té la seu a Manresa i engloba les comarques del Berguedà, Solsonès, Osona, Bages i Anoia. La Regió Policial Ponent té la seu a Lleida i engloba les comarques de la Noguera, Segarra, Urgell, Segrià, Garrigues i Pla d'Urgell. La Regió Policial Camp de Tarragona té la seu a Tarragona i engloba les comarques del Baix Camp, el Priorat, Tarragonès, Alt Camp, Conca de Barberà i el Baix Penedès. La Regió Policial Terres de l'Ebre té la seu a Tortosa i engloba les comarques de la Terra Alta, Ribera d'Ebre, Baix Ebre i Montsià.
   1. Àrees bàsiques policials[2]
   2. Àrea Regional de Trànsit[2]
   3. Àrea Regional de Recursos Operatius[2]
   4. Sala Regional de Comandament.[2]
   5. Unitat Regional de Policia Administrativa.[2]
   6. Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà.[2]
   7. Oficina de Suport.[2]
  2. Regió Policial Metropolitana de Barcelona.[2] La seva seu i àmbit d'actuació és la capital del país: Barcelona. Aquesta regió es subdivideix en dos. La Regió Policial Metropolitana Nord, amb Granollers de capital, inclou el Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental i una part del Barcelonès (les ciutats de Badalona i Santa Coloma de Gramenet). La Regió Policial Metropolitana Sud, amb capital a Sant Feliu de Llobregat, engloba les comarques del Baix Llobregat el Garraf, l'Alt Penedès i una part del Barcelonès (la ciutat de l'Hospitalet).
   1. Àrees bàsiques policials.[2]
   2. Àrea Regional de Recursos Operatius.[2]
   3. Sala Regional de Comandament.[2]
   4. Unitat Regional de Policia Administrativa.[2]
   5. Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà.[2]
   6. Oficina de Suport.[2]
   7. Àrea Regional de Seguretat d'Edificis i Trasllats.[2]
   8. Àrea Regional d'Instrucció d'Atestats i Custòdia de Detinguts[2]
 4. Oficina de Suport. Assessora el cap de la CGTER i gestiona operativament els seus recursos humans i materials.[2]

Referències[modifica]