Comissió fallera

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una comissió fallera és una associació de persones que s'unix amb l'objectiu de plantar un monument faller.

Les comissions falleres tenen un nom que normalment coincidix amb l'encreuament de carrers en el que es troba, per exemple la falla Almirall Cadarso-Comte Altea es troba on els carrers de l'Almirall Cadarso i del Comte Altea es creuen. Tenen també un emblema que sol reproduir trets característics de l'imaginari valencià, la senyera valenciana el rat-penat, la barraca o el foc i el llorer. Algunes comissions també tenen himne propi.

Organització[modifica]

Les comissions falleres solen tenir uns estatuts aprovats per la majoria dels fallers i s'organitzen al voltant d'una Junta Directiva formada pel President i quants fallers més establisquen els estauts. De manera general hi han delegats que s'encarreguen de cadascuna de les diferents àrees; esports, dona, infantils, festejos, tresoreria. c Les juntes se solen reunir una vegada per setmana i tracten diversos temes que repercutixen en l'organització de la falla la presentació, l'organització de la setmana fallera, la tria de la Fallera Major, etc. Hi ha juntes generals on poden participar tots els fallers.

Actes[modifica]

Les comissions falleres organitzen la gran majoria dels actes que es fan durant l'any faller. Des de mitjans d'octubre a febrer s'organitza la presentació de la Fallera Major i de la Fallera Major infantil. Es fan berenars per als xiquets i sopars per als majors que es fan de manera general el mateix dia de la junta general. A més a més moltes vegades durant l'any se celebren altres esdeveniments com ara Sant Joan, Halloween, Carnavals, el Nadal o el Dia de Reis.

Les comissions falleres solen contribuir, si no organitzar, a la il·luminació artística durant el Nadal i il·luminen els carrers durant les festes falleres.

Criticismes[modifica]

Alguns veïns que tenen pròxim un casal faller es queixen que les comissions fan molt de soroll durant l'any i que es deurien limitar a fer festa només durant la setmana fallera. Això ha motivat que alguns veïns de casals fallers hagen denunciat estos demanant-ne, fins i tot, la seua closa.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]