Comitè Olímpic Internacional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Comitè Internacional Olímpic)
«COI» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «COI (desambiguació)».
Infotaula d'organitzacióComitè Olímpic Internacional
(en) International Olympic Committee
(fr) Comité International Olympique Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

LemaCitius, Altius, Fortius – Communiter Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtIOC i CIO Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització sense ànim de lucre
organització no governamental
organització esportiva internacional Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialfrancès i anglès Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació Modifica el valor a Wikidata
Creació23 juny 1894, París Modifica el valor a Wikidata
FundadorPierre de Coubertin i Demetrius Vikelas Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Àmbitmundial Modifica el valor a Wikidata
Membre deAssociació Internacional per a Instal·lacions Esportives i d'Oci Modifica el valor a Wikidata
Membres103 (2021) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Seu
PresidènciaThomas Bach (2013–) Modifica el valor a Wikidata
President Modifica el valor a WikidataThomas Bach Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Format per
Altres
Premis

Lloc webolympics.com… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: Olympics Twitter (X): iocmedia Instagram: gorin LinkedIn: international-olympic-committee Youtube: UCczuDpBlXXdOuheWZClbRCw Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Comitè Olímpic Internacional (COI) és una organització amb base a Lausana, Suïssa, creada per Pierre de Coubertin i Demetrios Vikelas el 23 de juny de 1894[1] per restablir els Jocs Olímpics de l'antigor que se celebraren a Grècia entre el 776 aC i el 396 dC.

El COI organitza els Jocs Olímpics: els Jocs de l'olimpíada (Jocs Olímpics d'Estiu) que se celebren durant el primer any d'una olimpíada, i els Jocs Olímpics d'Hivern que es fan durant el seu tercer any. Els primers Jocs de l'olimpíada de l'època moderna es van celebrar a Atenes, Grècia, el 1896. Els primers Jocs Olímpics d'hivern se celebraren a Chamonix, França, el 1924. L'any 2007 hi havia afiliats un total de 203 Comitès Olímpics Nacionals.[2]

Història[modifica]

El COI va ser creat per Pierre de Coubertin el 23 de juny de 1894, i Demetrios Vikelas en va ser el seu primer president. A data de juny de 2017, està format per 95 membres actius, 41 membres honoraris, un president honorari (Jacques Rogge) i un membre d'honor (Henry Kissinger).[3] El COI és l'autoritat suprema del moviment Olímpic modern mundial.

El COI és l'òrgan organitzador dels moderns Jocs Olímpics i dels Jocs Olímpics de la Joventut, celebrats a l'estiu i a l'hivern, cada quatre anys. Els primers Jocs Olímpics d'Estiu organitzats pel COI es van celebrar a Atenes (Grècia) el 1896; i els primers Jocs Olímpics d'Hivern a Chamonix (França), el 1924. Fins al 1992, tant els Jocs Olímpics d'estiu com els d'hivern se celebraven el mateix any. A partir d'aquella data, el COI va moure els d'hivern perquè se celebressin dos anys després dels d'estiu, deixant temps per planificar els dos esdeveniments, i per millorar la balança financera del propi COI, que rebia molts més ingressos durant els anys olímpics. Els primers Jocs Olímpics de la Joventut es van celebrar el 2010 a Singapur, i els primers Jocs Olímpics de la Joventut d'hivern es van celebrar a Innsbruck el 2012.

El 2009, l'Assemblea General de les Nacions Unides va atorgar l'estatus d'Observador Permanent al COI. Aquesta decisió permetia al COI involucrar-se directament en l'agenda de les Nacions Unides i assistir a les reunions l'Assemblea General. Aquest fet possibilitava també la promoció de l'esport. A més, el 1993 l'Assemblea General va aprovar una resolució que solidificava la cooperació entre l'ONU i el COI, ressuscitant la Treva Olímpica, adoptant una resolució titulada “Construint un món pacífic i millor a través de l'esport i l'ideal olímpic,” que demanava als estats membres que observessin la Treva Olímpica abans de començar els jocs, i a cooperar amb el COI i el Comitè Paralímpic Internacional en els seus esforços per utilitzar l'esport com a eina de promoció de la pau, el diàleg i la reconciliació en àrees de conflicte en el transcurs i després dels Jocs Olímpics i Paralímpics.[4]

Durant cada proclamació dels Jocs Olímpics, els anuncis es fan en diferents llengües, començant primer en francès i, després, traduint-se a l'anglès i a la llengua majoritària de l'estat hoste.

Presidents del COI[modifica]

Núm. Nom Període refs.
1 Greece (1822-1978) Dimítrios Vikelas 1894 - 1896
2 França Pierre de Coubertin 1896 - 1925
3 Bèlgica Henri de Baillet-Latour 1925 - 1942
4 Suècia Johannes Sigfrid Edström 1946 - 1952
5 USA Avery Brundage 1952 - 1972
6 Irlanda Michael Morris Killanin 1972 - 1980
7 CAT Joan Antoni Samaranch i Torelló 1980 - 2001
8 Bèlgica Jacques Rogge 2001 - 10 de setembre de 2013
9 Alemanya Thomas Bach Des del 10 de setembre de 2013 [5][6]

Congressos del COI[modifica]

En els congressos, 13 en la seua totalitat, celebrats en períodes irregulars, es tracta sobre temes d'importància referents al moviment olímpic internacional en eixe moment; a més s'exposa, discuteix i conclou sobre el nivell i historial olímpics assolits fins a eixe llavors i la seua projecció al futur.

La primera d'aquestes reunions es realitzà en París en l'any 1894, la més recent fou a Buenos Aires, Argentina, el 2013 (125a sessió).

Sessions del COI[modifica]

Les Sessions del COI són generalment reunions de membres del COI on es posa a votació qüestions o accions a prendre referents al moviment olímpic. És l'òrgan suprem del COI i les seues decisions són finals. Cada membre del COI té dret a vot.

Una sessió ordinària s'efectua una vegada a l'any. En cas d'emergència o de resoldre punts encara pendents, es pot cridar a una sessió extraordinària en conveniència amb el President del *COI o per petició escrita d'almenys les dues terceres parts dels membres.

Les activitats més importants realitzades en les sessions són, entre altres:

  • Adaptar o modificar la Carta Olímpica.
  • Triar els membres del Comitè Olímpic, el President Honorari, membres honoraris i membres d'honor.
  • Triar el President, Vicepresident i tots els altres membres del Cos Executiu.
  • Triar la ciutat seu dels Jocs Olímpics.
  • Determinar quins esports formaran part del calendari olímpic i quins no.

El Comitè Olímpic Internacional (COI) va anunciar la suspensió del Comitè Olímpic Rus (COR) el 12 d'octubre de 2023 amb efectes immediats i fins a nou avís, degut a la inclusió per part del COR de les regions ucraïneses annexades (Donetsk, Luhansk, kherson i Zaporíjia). La suspensió es va produir durant les reunions preparatòries de la seva 141a sessió a Bombai, que s'havia de produir durant entre els dies 15 i 17 d'octubre. Va remarcar tanmateix que segueix reservant-se la decisió última de permetre la participació, sota bandera neutral, d'esportistes russos i belarussos als Jocs Olímpics d'Estiu de 2024 de París i els d'hivern de 2026 de Milano Cortina.[7]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Olympic Day: What is it? When is it? And everything else you need to know to get involved». [Consulta: 21 juny 2021].
  2. Gold, Margaret M. Olympic Cities: City Agendas, Planning, and the World's Games, 1896 to 2016 (en anglès). Taylor & Francis, 2010, p.395. ISBN 0415486572. 
  3. «IOC Members List». [Consulta: 15 juny 2017].
  4. «Cooperation With The UN», 21-06-2016. [Consulta: 14 setembre 2016].
  5. «L'alemany Thomas Bach, escollit nou president del COI». 324.cat, 10-09-2013. [Consulta: 11 setembre 2013].
  6. Ara Barcelona. «Thomas Bach, nou president del Comitè Olímpic Internacional». Diari Ara. [Consulta: 10 setembre 2013].
  7. «El COI suspèn el Comitè Olímpic de Rússia per incorporar regions d'Ucraïna». L'Esportiu de Catalunya, 12-10-2023. [Consulta: 12 octubre 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Comitè Olímpic Internacional