Common Gateway Interface

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fig.1 Esquema de blocs del CGI

Common Gateway Interface, CGI (en anglès interfície de porta comú) és un protocol estàndard per als servidors web que permet executar programes com si fossin aplicacions de consola (també coneguts com a línia d'ordres) que s'executen al servidor tot generant pàgines web de manera dinàmica. Aquests programes es coneixen com a scripts CGI o CGIs. ls CGI s'executen quan hi ha la connexió web i generen codi HTML.[1][2][3]

Història[modifica]

  • El 1993, l'organització NCSA escriu l'especificació d'executables en línia d'ordres.
  • El 1997, Ken Coar acaba de definir més formalment i es crea la recomanació RFC 3875, la qual especifica la versió 1.1 del CGI. Els scripts CGI són escrits en llenguatge C.[2]

Ús del CGI[modifica]

  • Un servidor web permet definir de quins scripts CGI es disposen i en quines adreces URL.
  • S'implementa creant un directori que s'anomena normalment /cgi-bin/ i és on es posen els scipts CGI. Per exemple http:// example.com/cgi-bin/printenv.pl/with/additional/path?and=a&query=string.

Exemple d'aplicació[modifica]

Un exemple d'aplicació de CGI és la implementació d'una web Wiki. L'usuari sol·licita el nom d'una entrada de la base de dades, llavors el servidor executa el CGI, i si l'entrada existeix, el transforma a llenguatge HTML i l'envia a l'usuari.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «What is common gateway interface (CGI)? - Definition from WhatIs.com» (en anglès). SearchMicroservices, 28-05-2017. Arxivat de l'original el 2017-05-28 [Consulta: 27 maig 2017].
  2. 2,0 2,1 «CGI - Common Gateway Interface» (en anglès). https://www.w3.org.+[Consulta: 27 maig 2017].
  3. «What 'CGI' Is and How to Use It». ThoughtCo, 28-05-2017.