Companyia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un modern edifici d'oficines corporatives a Münster, Renània del Nord-Westfàlia, Alemanya.

Una companyia és una persona jurídica que representa una associació de persones, ja siguin físiques, jurídiques o una barreja d'ambdues, amb un objectiu concret.

Els membres de la companyia comparteixen un propòsit comú i s'uneixen per assolir objectius concrets i declarats. Les empreses prenen diferents formes, com ara associacions de voluntaris, que poden incloure organitzacions sense ànim de lucre; entitats empresarials, l'objectiu de les quals és generar beneficis; entitats financeres i bancs i programes o institucions educatives.

Una companyia es pot crear com a persona jurídica de manera que la mateixa empresa tingui una responsabilitat limitada a mesura que els membres compleixin o no compleixin el seu deure d'acord amb la constitució declarada públicament o la política publicada. Quan una companyia tanca, pot ser que s'hagi de liquidar per evitar noves obligacions legals.

Les companyies es poden associar i registrar col·lectivament com a noves empreses; les entitats resultants sovint es coneixen com a grups corporatius.

Significats i definicions[modifica]

Una companyia es pot definir com una "persona artificial", invisible, intangible, creada per llei o que està per sota de la llei,[1] amb una personalitat jurídica discreta, successió perpètua i un segell comú. Llevat d'alguns càrrecs alts, les companyies no es veuen afectades per la mort, la pèrdua de salut o la insolvència d'un membre individual.

Etimologia[modifica]

La paraula catalana companyia, documentada al segle XIV,[2] té els seus orígens en el terme francès antic compagnie (registrat per primera vegada el 1150), que significa "societat, amistat, intimitat; cos de soldats",[3] que prové de la paraula llatina tardana companio ("el que menja pa amb tu"), documentat per primera vegada a la Lex Salica (en anglès: Salic Law) (c. gahlaibo) com a calc de l'expressió germànica gahlaibo (literalment, "amb pa"), relacionat amb l'antic alt alemany galeipo ("companion") i al gòtic gahlaiba ("messmate").

Semàntica i ús[modifica]

Cap al 1303, la paraula es referia als gremis comercials.[4] L'ús del terme companyia per significar "associació empresarial" es va registrar per primera vegada el 1553,[5] i l'abreviatura "co". data de 1769.[6]

Referències[modifica]

  1. Compare a definition of a corporation: "Perhaps the best definition of a corporation was given by Chief Justice John Marshall in a famous Supreme Court decision in 1819. A corporation, he said, 'is an artificial person, invisible, intangible, and existing only in contemplation of the law.' In other words, a corporation [...] is an artificial person, created by law, with most of the legal rights of a real person." Pride, William M. «4: Choosing a form of business ownership». A: Business. 10. Mason, Ohio: Cengage Learning, 1985, p. 116 (CengageNOW Series). ISBN 9780324829556. 
  2. «GDLC - companyia». [Consulta: 7 novembre 2021].
  3. 12th century: Harper, Douglas. «company». Online Etymology Dictionary.
  4. Compare: Harper, Douglas. «company». Online Etymology Dictionary. - '[...] the word having been used in reference to trade guilds from late 14c.'
  5. Compare: Harper, Douglas. «company». Online Etymology Dictionary. - 'From late 14c. as "a number of persons united to perform or carry out anything jointly," which developed a commercial sense of "business association" by 1550s, the word having been used in reference to trade guilds from late 14c.'
  6. Compare: Harper, Douglas. «co.». Online Etymology Dictionary. - 'by 1670's as an abbreviation of company in the business sense, indicating the partners in the firm whose names do not appear in its name. Hence and co. to indicate "the rest" of any group (1757)'.