Competència monopolista

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La competència monopolista es defineix com un mercat en el que hi ha molts venedors o un gran nombre d'empreses que produeixen béns diferenciats que poden ser substitutius per imperfectes i davant un augment dels preus, el consumidor pot canviar de marca corresponent al del que es tracta.

Entre els extrems: competència perfecta i monopolis, es troben els dos models de mercats que són més freqüents en la vida real: l'oligopoli i la competència monopolista.

En la competència monopolista, el venedor aconsegueix diferenciar el producte, amb el que, a pesar que hi ha moltes empreses, es poden fixar certs nivells de preus i actuar de manera semblant a un monopoli. Com sempre, per obtenir el màxim benefici es produirà la quantitat en la què l'ingrés marginal és igual al cost marginal. Són exemples de competència monopolista: benzineres, restaurants, perruqueries…

Aquí cada empresa acostuma a tenir els seus clients i actua seguint el model del monopoli tenint en compte que la resta dels béns són substitutius imperfectes i per tant, cada empresa tracta de diferenciar el seu producte i mantenir la clientela. D'aquesta forma, seran més monopolistes com més augmenti la diferència del seu producte respecte de la dels altres béns. A partir de la publicitat i d'altres variables, s'aconsegueix diferenciar el producte en aquest tipus de mercats (amb més qualitat, millor equip, millor presentació…)