Complex d'Al-Àixraf Barsbay

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióComplex d'Al-Àixraf Barsbay
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmesquita
Turba
mausoleu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1474
Activitat
SuperfíciePatrimoni de la Humanitat: 60,15 ha Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Part deEl Caire Històric
City of the Dead (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El complex del soldà al-Àixraf Barsbay està format per una madrassa, un mausoleu, un sabil i un kuttab. Forma part del conjunt arquitectònic conegut com a Caire Històric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Porta el número 175 del catàleg de monuments islàmics gestionat pel Supreme Council of the Antiquities. Està situat a l'antiga ciutat fatimita, al carrer d'al-Muïzz.

Història[modifica]

Cúpula del mausoleu

Barsbay era un mameluc del soldà al-Muàyyad Xaykh (1412-1421) època en què va ser governador de Trípoli, que va aconseguir arribar al poder i governar entre el 1422 i 1438. En aquest lloc va construir entre el 1423 i 1424 una madrassa que era complementada amb el seu propi mausoleu i un sabil i kuttab. Finalment el soldà no va ser enterrat en aquest lloc, el seu cos reposa en un altre complex que es va aixecar el 1432 al Cementiri Nord i aquesta tomba va ser utilitzada per membres de la seva família: la seva esposa Fàtima Aixrafiya i el seu fill Muhàmmad.

Aquesta madrassa (ara mesquita) tenia també una part de residència pels estudiants, un total de seixanta alumnes distribuïts en les quatre escoles ortodoxes de dret islàmic (màdhhabs): vint places per estudiants hanefites, vint més pels xafiïtes i 10 més per a cada una de les altres escoles hanbalita i malikita.

L'edifici[modifica]

L'edifici es desenvolupa al voltant del gran pati central, quadrat, amb quatre iwans de dimensions diferents, el més gran i principal orientat a l'alquibla que dona al carrer tot i no tenir la mateixa alineació. En un dels costats d'aquest iwan hom troba el mausoleu, de reduïdes dimensions, cobert amb una cúpula de pedra i que curiosament no té mihrab degut a la manca d'espai. A l'altre costat el portal d'entrada ben decorat exteriorment amb pedra de tons negres, blancs i rogencs. Aquest portal dona a un vestíbul i un corredor que porta al pati central i a les fonts d'ablucions. Al costat d'aquesta entrada hi ha el sabil i kuttab.

Entre la portada i l'iwan principal es troba la base del minaret: de planta quadrada, té un primer nivell amb quatre finestres amb balcons sobre mucarnes. Aquest cos quadrat acaba amb una balconada perimètrica també suportada per mocàrabs. Des d'aquí el minaret es fa cilíndric, decorat exteriorment amb relleus geomètrics, i es remata amb un templet sobre columnes i una cúpula bulbosa.

Enllaços externs[modifica]

(anglès) El complex d'Al-Àixraf Barsbay

Bibliografia[modifica]

  • Doris Behrens-Abouseif. Cairo of the Mamluks. American University in Cairo Press. El Caire, 2007. ISBN 978-977-416077-6
  • Nicholas Warner. The Monuments of Historic Cairo. American University in Cairo Press. El Caire i Nova York, 2005. ISBN 977-424-841-4
  • Caroline Williams. Islamic Monuments in Cairo. American University in Cairo Press. El Caire i Nova York, 2004. ISBN 977-424-695-0