Component discret

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Díodes LED.

Un component discret (o dispositiu discret) és un component electrònic amb només un component elèctric, o passiu (resistor, condensador, etc.) o actiu (transistor o vàlvula de buit), en comptes d'un circuit integrat. El terme s'utilitza per distingir el component dels circuits integrats i circuits híbrids, que es construeixen de diversos components elèctrics en un paquet. Típicament es refereix a dispositius semiconductors.

Descripció[modifica]

Un component discret pot ser passiu o actiu. Es diferencia del circuit integrat i circuit híbrid, ja que aquests incorporen múltiples funcions actives o passives en un mateix encapsulat.

La miniaturització progressiva i imparable imposada per la indústria electrònica, així com els avenços en el camp dels semiconductors porten a la desaparició gradual dels molts components discrets. No obstant això, encara s'utilitzen en les àrees que requereixen alts voltatges o potències com en l'electrònica de potència, l'enginyeria elèctrica, etc. El seu ús es justifica també en la creació de prototips i petites sèries o en l'educació.

Exemples[modifica]

Dispositius actius[modifica]

Dispositius passius[modifica]

En la indústria de semiconductors, tals dispositius són a vegades anomenats «jelly beans» (mongetes de gelea) per la seva mida petita i preu de venda barat.[1]

Referències[modifica]

  1. «EDA Addendum». techBITES INTERactive, 2001. Arxivat de l'original el 2006-11-27. [Consulta: 14 gener 2009]. «devices containing very simple functions are sometimes referred to as Jelly-Bean parts»

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]