Computador lliscant

De Viquipèdia
Curveasy.jpg

Un computador lliscant o també taula lliscant és un dispositiu de mà, generalment de paper, cartró o plàstic, per realitzar càlculs senzills o buscar informació.[1]

Un computador lliscant circular es denomina de vegades computador circular o Volvelle.[2]

A diferència d'altres dispositius de mà com ara calculadores mecàniques regles de càlcul i Addiators, que han estat substituïts per les calculadores electròniques i programes informàtics, els computadors lliscantshan sobreviscut fins als nostres dies. Hi ha un nombre de companyies que dissenyen i fabriquen aquests dispositius.

D'altra banda i a diferència de les calculadores mecàniques de propòsit general, els computadors lliscants se sol dedicar a la realització d'un càlcul especialitzat, o a mostrar la informació d'un sol producte o un procés en particular. Per exemple, el computador lliscant "CurveEasy" mostra la informació relacionada amb els càlculs de geometria esfèrica i la computador lliscant Prestolog s'utilitza per càlculs de cost/benefici. Un altre exemple d'un computador lliscant és el Planisferi celeste, que mostra la ubicació de les estrelles al cel donats un lloc, la data i l'hora.

Els computadors lliscants s'associen sovint amb esports en particular, campanyes polítiques o empreses comercials. Per exemple, una companyia farmacèutica pot crear gràfics de rodes impreses amb el seu nom de l'empresa i informació de productes per a la seva distribució als metges.

És força comú fer col·leccions de computadors lliscants.

Referències[modifica]

  1. Jessica Helfand. Reinventing the Wheel. Princeton Architectural Press, 4 maig 2006. ISBN 978-1-56898-596-1 [Consulta: 12 gener 2013]. 
  2. Computer interfacing techniques in science, 1985 [Consulta: 12 gener 2013]. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]