Concentració mental

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Concentració (desambiguació)».

La concentració mental és un procés psíquic que consisteix a centrar voluntàriament tota l'atenció de la ment sobre un objectiu, objecte o activitat que s'estigui realitzant o pensant a realitzar en aquest moment, deixant de banda tota la sèrie de fets o altres objectes que puguin ser capaços d'interferir en la seva consecució o en la seva atenció.

Concentració i estudis[modifica]

La concentració és especialment important per al procés d'aprenentatge. Per això s'intenti per tots els mitjans potenciar aquesta capacitat que és imprescindible per a l'adquisició de nous coneixements. Sobre aquest aspecte, la psicologia educativa ha fet importants observacions i aportacions. D'altra banda, la concentració mental s'usa en gairebé tots els esports individuals (escacs, tennis, gimnàstica, etc.), on ajuda a l'executor a enfocar-se en les accions que estan sent desenvolupades.

Patologies de la concentració[modifica]

La concentració es pot veure minvada o fins i tot completament bloquejada per algun trastorn, malaltia o conducta de diversos tipus.

  • La síndrome que més bloqueja la capacitat d'atenció-concentració d'un subjecte és el conegut com Trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat.
  • La malaltia que més altera la capacitat d'atenció d'un subjecte és la drogoaddicció, especialment amb el consum de drogues amb capacitat relaxant.
  • La conducta que més afecta la capacitat d'atenció d'un subjecte és la desmotivació.
  • El factor sentimental o estat d'ànim afecta l'atenció en les activitats, és la depressió.

L'estímul de la concentració[modifica]

A més de l'esport, altres pràctiques com la meditació (per exemple la meditació zen) i el ioga han provat ser mitjans efectius per millorar la concentració mental, ja que estimulen la producció d'ones alfa, ones theta i ones delta en el cervell, les quals es relacionen amb la relaxació, la calma, la creativitat, l'increment de la memòria i la solució de problemes.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]