Concert per a violí núm. 1 (Xostakóvitx)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de composicióConcert per a violí núm. 1
Forma musical composició musical i concert per a violí
Tonalitat La menor
Compositor Dmitri Xostakóvitx
Catalogació Op. 77
Durada 35 minuts
Dedicatòria David Óistrakh
Instrumentació violí
Estrena
Data 29 octubre 1955
Escenari Sant Petersburg, Rússia
Modifica dades a Wikidata

El Concert per a violí núm. 1, en la menor, va ser originalment escrit per Dmitri Xostakóvitx entre el 1947 i 1948. Encara estava treballant en la peça en el moment del decret de Zhdanov, i en el període posterior a la denúncia del compositor en el sentit que l'obra no es podria realitzar. En el període entre l'acabament inicial de l'obra i l'estrena el 29 d'octubre de 1955, el compositor i el violinista a qui el va dedicar, David Oistrakh, van treballar en un cert nombre de revisions. El concert va ser finalment estrenat per la Filharmònica de Leningrad sota la direcció de Ievgueni Mravinski. Es va rebre bé; Oistrakh va fer comentaris sobre la "profunditat del seu contingut artístic" i va descriure la part del violí com un "concís paper shakespearià".

Estructura[modifica]

El concert dura uns 35 minuts i consta de quatre moviments, amb una cadenza lligant els dos darrers:

  1. Nocturne: Moderato - A semi-homenatge al primer moviment del concert de violoncel d'Elgar.
  2. Scherzo: Allegro - Dansa demoníaca.
  3. Passacaglia: Andante - Cadenza (attaca) - Utilitza el motiu del destí de Beethoven, incorporant-lo a la cadenza preburlesca.
  4. Burlesque: Allegro con brio - Presto - El tema del solo de l'entrada del violí s'assembla a la del solo de flauta de Petrouchka de Stravinski.