Conceyu Xoven

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióConceyu Xoven
Bandera Conceyu Xoven.svg
Dades bàsiques
Tipus entitat organització política juvenil
Ideologia lleonesisme
Història
Fundació 1993
Dissolució 2013
Organització i govern
Seu central 

Web Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Conceyu Xoven és una organització juvenil nacionalista lleonesa, vinculada al partit Unión del Pueblo Leonés (UPL) i a la Unión del Pueblo Salmantino. Promou la unitat territorial de tots els territoris als que s'adjudica cultura lleonesa, l'oficialitat del lleonès, i l'autogovern del que anomenen País Lleonès, que inclouria les províncies de Lleó, Zamora, Salamanca i algunes comarques limítrofes a Espanya, i el Districte de Bragança a Portugal.

Conceyu Xoven és l'organització majoritària en l'ensenyament mitjà i universitari de la província de Lleó, on ha assolit la majoria dels representants electes en els vuit darrers anys a la Universitat de Lleó. Compta amb més de 1.500 afiliats i 20 comitès per tota la geografía de l'anomenat País Lleonès, des de Ribas del Sil fins a las Arribes i la ciutat de Salamanca. Aquesta organització compta amb alguns regidors i alcaldes elegits a les llistes d'UPL a les províncies de Lleó i Zamora.

Una de les seves accions més destacades és l'elaboració d'algunes esmenes als estatuts de la Universitat de Lleó, que reconeixien el dret dels estudiants a rebre matèries de temàtica lleonesa, prioritzar la investigació d'aspectes lleonesos i el reconeixement exprés de la cultura lleonesa.

Conceyu Xoven està present als Consells de la Joventut de Castella i Lleó, Zamora, Lleó i és membre fundador del Consell Comarcal d'El Bierzo. Ha promogut nombrosos cursos de llengua lleonesa, i és membre de la Xarxa d'Informació Juvenil, de la Plataforma en defensa de l'Ensenyament Públic i col·labora activament amb organitzacions culturals, sindicals, lingüístiques i ecologistes.

Enllaços[modifica]