Conestoga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàConestoga

Territori dels Conestoga Modifica el valor a Wikidata
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata

Els conestoga eren una tribu índia iroquesa, nom que ve de Kanastoge, nom d'una de les seves viles a Pennsilvània. També eren anomenats Susquehannock, nom que prové de l'algonquí i vol dir "gent del riu fangós", o andaste. Vivien al llarg de la badia de Chesapeake. El 1608 eren uns 8.000 individus, els darrers 20 foren assassinats el 1763. Vivien en ciutats fortificades, com la Confederació Iroquesa, eren agricultors semisedentaris, i hom creu que llur nom potser va agrupar una confederació de tribus, ja que va agrupar nombroses subtribus i clans.

Foren visitats per primer cop per John Smith el 1608, qui els va descriure com a alts, forts i eficients. Cap al 1663 les seves viles eren defensades per petits canons, ja que eren sovint atacats pels iroquesos, que en feien guerres de desgast. Els francesos els anomenaren andaste, nom que prové del que els donaven els hurons, Andastoerrhonon, i els neerlandesos minqua, que vol dir "traïdorenc".

Foren delmats numèricament per les malalties del blancs i els atacs dels colons i iroquesos. El 1675 foren derrotats per les Cinc Nacions i hagueren de traslladar-se al Nord i Oest, assetjats per anglesos i iroquesos. El 1682 signaren un tractat amb William Penn i els permeteren viure a part de les seves terres de Pennsilvània.

El 1776 participaren en l'anomenada Guerra de Bacon per la política del tràfic de pells. Aleshores es dividiren en dos grups: un es va unir i fondre amb els iroquesos, i l'altra es va establir a Lancaster County i s'uniria a la revolta de Pontiac. Els que s'anaren amb els iroquesos s'uniren als oneida. Els altres restaren independents, i els 20 darrers supervivents foren exterminats el 1763 per un grup de fanàtics, els Paxton Boys, a causa de la rebel·lió índia a Pennsilvània.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conestoga