Conflicte ètnic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
"Чеченская молитва" (oració txetxena) de Mikhaïl Ievstàfiev representa un home txetxè resant durant la batalla de Grozni el 1995.
Un camp de refugiats per a ruandesos desplaçats al Zaire després del Genocidi de Ruanda de 1994.

Un conflicte ètnic és un conflicte entre dos o més grups ètnics enfrontats. Si bé l'origen del conflicte pot ser polític, social, econòmic o religiós, els individus en conflicte han de lluitar expressament per la posició del seu grup ètnic dins la societat. Aquest criteri final diferencia el conflicte ètnic d'altres formes de lluita.[1][2]

Les explicacions acadèmiques sobre els conflictes ètnics generalment es poden classificar en una de les tres escoles de pensament, primordialista, instrumentista o constructivista. Recentment, diversos politòlegs han defensat explicacions de dalt a baix o de baix a dalt per als conflictes ètnics. El debat intel·lectual també s'ha centrat en si hi ha més conflictes ètnics des del final de la Guerra Freda, i en la idea de maneres de gestionar els conflictes, a través d'instruments com el consociacionalisme i la federalització.

Referències[modifica]

  1. Varshney, Ashutosh. Ethnic Conflict and Civic Life : Hindus and Muslims in India. New Haven: Yale University Press, 2002. 
  2. Kaufman, Stuart J. Modern Hatreds: The Symbolic politics of ethnic war. Ithaca: Cornell University. Press, 2001, p. 17.