Conflicte ètnic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
"Чеченская молитва" (oració txetxena) de Mikhaïl Ievstàfiev representa un home txetxè resant durant la batalla de Grozni el 1995.
Un camp de refugiats per a ruandesos desplaçats al Zaire després del Genocidi de Ruanda de 1994.

Un conflicte ètnic és un conflicte entre dos o més grups ètnics enfrontats. Si bé l'origen del conflicte pot ser polític, social, econòmic o religiós, els individus en conflicte han de lluitar expressament per la posició del seu grup ètnic dins la societat. Aquest criteri final diferencia el conflicte ètnic d'altres formes de lluita.[1][2][3]

Les explicacions acadèmiques sobre els conflictes ètnics generalment es poden classificar en una de les tres escoles de pensament, primordialista, instrumentista o constructivista. Recentment, diversos politòlegs han defensat explicacions de dalt a baix o de baix a dalt per als conflictes ètnics. El debat intel·lectual també s'ha centrat en si hi ha més conflictes ètnics des del final de la Guerra Freda, i en la idea de maneres de gestionar els conflictes, a través d'instruments com el consociacionalisme i la federalització.

Referències[modifica]

  1. Varshney, Ashutosh. Ethnic Conflict and Civic Life : Hindus and Muslims in India. New Haven: Yale University Press, 2002. 
  2. Kaufman, Stuart J. Modern Hatreds: The Symbolic politics of ethnic war. Ithaca: Cornell University. Press, 2001, p. 17. 
  3. «Ethnic conflict | Definition, Causes, Types, Examples, & Facts | Britannica» (en anglès), 29-05-2023. [Consulta: 19 juliol 2023].

Vegeu també[modifica]