Cong (jade)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Cong de jade procedent de la cultura Liangzhu, neolític (3300 - 2200 a.C).

El cong (en xinèsː 琮; en pinyinː cóng), és un objecte que antigament es fabricava amb jade. Els primers cong van ser fabricats per la cultura Liangzhu, entre els anys 3400 aC i 2250 dC. Els últims exemples d'aquest tipus d'art es troben durant la dinastia Shang i la dinastia Zhou.

Un cong és un tub de secció circular buit en el seu interior. Les proporcions del cong poden variar; pot ser més llarg que ample o al revés. Les parets exteriors poden estar decorades amb motius de cares, les quals podrien estar relacionades amb els dissenys taoties trobats posteriorment en objectes de bronze.

Tot i que generalment és considerat un objecte d'ús ritual, el seu ús és desconegut. Alguns estudis diuen que el cong simbolitza la Terra mentre que el bi significa el cel.[1][2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Les jades néolithiques chinois / [contributions de Christophe Comentale, Laurent Long, Tong Peihua, Zhang Jingguo] ; [pour l'ACI Du chopper au brilliant], [Paris] : Museum national d'histoire naturelle, cop. 2008, 1 vol. (81 p.) : ill., couv.
  2. Neolithic Chinese Jades", Angus Forsyth, in Jade. Ed. Roger Keverne. New York: Van Nostrand Reinhold, 1991. pp. 88–109.

Enllaços externs[modifica]