Filles de la Divina Pastora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la congregació religiosa de les Germanes Calassàncies. Vegeu-ne altres significats a «Divina Pastora (desambiguació)».
Infotaula d'ordeCalassàncies
Escut de la congregació: Maria com a Divina Pastora i Sant Josep, amb el Sagrat Cor de Jesús al damunt
TipusCongregació religiosa de germanes
Nom oficialInstitut Calassanci de Filles de la Divina Pastora
Nom oficial llatíInstituto Calasancio de Hijas de la Divina Pastora
SiglesI.C.H.D.P.
Altres nomsFilles de la Divina Pastora, Germanes Calassàncies, Pius Institut Calassanci
LemaCaridad; Pietas et litterae (Pietat i lletres, com els escolapis)
ObjectiuEducació de la joventut
Fundació2 de gener de 1885, Sanlúcar de Barrameda (província de Cadis, Andalusia) per beat Faustino Míguez
Aprovat perPius X, en 1912 (aprovació provisional: 6 de desembre de 1910; aprovació diocesana en 12 de juny del 1889, pel bisbe de Sevilla Ceferino González)
Constitucionsaprovades en 1912
PatronsMare de Déu com a Divina Pastor
Fundacions destacadesChipiona, Martos, Sevilla, Getafe (casa general), Daimiel, Ourense, Corunya, Vigo, etc. (generalment amb el nom Colegio Divina Pastora); Buenos Aires, Santa Fe; Ranchi Kharkhand (Índia), etc.
Fundacions a terres de parla catalanaAlacant i Monóvar (Alacant)
Lloc webhttp://www.institutocalasancio.es

L'Institut Calassanci de Filles de la Divina Pastora, o Pius Institut Calassanci (en castellà Instituto Calasancio de Hijas de la Divina Pastora) és un institut religiós femení, una congregació religiosa de germanes. Les germanes, conegudes com a Germanes Calassàncies, posposen al seu nom les sigles I.C.H.D.P.

Història[modifica]

La congregació fou fundada a Sanlúcar de Barrameda (província de Cadis) el 2 de gener de 1885 per Faustino Míguez González (1831-1925), prevere dels Clergues Regulars Pobres de la Mare de Déu de les Escoles Pies, per oferir ensenyament gratuït a les nenes, seguint el carisme escolapi. Les primeres cinc postulants van prendre l'hàbit el 2 d'agost de 1885; el 12 de juny de 1889 l'arquebisbe de Sevilla, Ceferino González y Díaz Tuñón, aprovà el primer reglament de la comunitat. L'institut va rebre el decretum laudis el 6 de desembre de 1910 i les constitucions foren aprovades per la Santa Seu el 1912.

Activitat i difusió[modifica]

Les Germanes Calassàncies es dediquen a la instrucció i a l'educació cristiana de la joventut. També tenen residències per a estudiants i cases de retir espiritual.

En començar 2006, l'institu tenia 268 germanes en 43 cases. Són presents a Espanya, Sud-amèrica (Argentina, Xile, Colòmbia, Equador, Nicaragua, Uruguai) i Camerun, Guinea Equatorial i l'Índia,[1] amb seu general a Madrid.

Notes[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]