Vés al contingut

Congregacions religioses d'ursulines

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les congregacions religioses d'ursulines són congregacions de germanes, instituts religiosos femenins de dret pontifici, que s'originaren a partir de la difusió de la tasca de la Companyia de Santa Úrsula, fundada per Àngela Merici en 1535 per a donar educació cristiana gratuïta a les noies.[1] La Companyia original era un institut secular, on les seves membres eren laiques, no emetien vots religiosos ni vivien en comunitat.

No obstant així, un grup d'ursulines es va reunir per fer vida en comú, també a Brèscia, dedicant-se a la gestió de l'orfenat "della Pietà" (1532). Quan les ursulines es van establir en altres diòcesis, els bisbes respectius les van obligar a fer vots i vida en comú, generalment formant congregacions religioses a les quals donaven constitucions pròpies, mantenint l'objectiu inicial de donar educació a les noies.

La més antiga va ser la congregació de Germanes Ursulines de Sant Carles de Milà, formada per sant Carles Borromeo en 1566 quan va cridar les ursulines de Brèscia a la seva diòcesi. La majoria van desaparèixer durant l'època napoleònica, però altres van ser restaurades posteriorment.

Entre les congregacions d'ursulines existents, les majors són:

Referències[modifica]

  1. «ursulina | enciclopèdia.cat». [Consulta: 24 octubre 2020].

Vegeu també[modifica]