Consell General d'Andorra

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Consell General d'Andorra
Consell General
VI legislatura
Tipus
Tipus Parlament unicameral
Líders
Síndic general Vicenç Mateu Zamora,
des del dia 2011
Subsíndic general Mònica Bonell Tuset,
des del dia 2011
Estructura
Membres 28
Consejo General Andorra 2015.svg
Grups polítics
Elecció
Última elecció 1 de març del 2015
Lloc de reunió
Casa de la Vall;
Nou Parlament d'Andorra
Lloc web
consell.ad

El Consell General d'Andorra és el nom que rep el parlament unicameral d'Andorra, sovint anomenat pel nom històric Consell General de les Valls. D'acord amb la constitució andorrana de 1993, la població nacional i les set parròquies hi tenen representació mixta i paritària.[1] El Consell General exerceix la potestat legislativa segons la doctrina de la separació de poders.

La Casa de la Vall ha estat la seu històrica del consell, tant de l'època constitucional com preconstitucional i a la sisena legislatura entra en funcionament la nova seu.[2][3]

Història[modifica | modifica el codi]

El Consell General és una de les institucions més antigues del país, que té els seus orígens en les reunions celebrades, de mitjans del segle XIV al porxo de les esglésies andorranes per tractar el govern i l'organització de les Valls.[4] A partir de l'11 de febrer, 1419 es constitueix oficialment, amb l'aprovació dels coprínceps Francesc de Toviàbisbe d'Urgell—i Joan I—comte de Foix—el Consell de la Terra integrat per representants de les parròquies andorranes. El Consell de Terra era presidit per dos síndics electes anualment i es reunia un cop l'any.[4] Els caps de família de les principals "cases" andorranes tenien el dret a elegir un representant.[5] El Consell, per tant, és un dels parlaments més antics d'Europa.[5] Al començament, no hi havia cap seu fixa per a la celebració de les reunions del Consell; sovint es celebraven al cementiri, al porxo o a la plaça d'Andorra la Vella.[6] La documentació generada pel Consell s'arxivava en una arca de fusta que era dipositada a l'Església de Sant Esteve d'Andorra la Vella. Molts segles després, es va adquirir un edifici com a seu permanent del Consell i del Tribunal de Corts, tot i que no es coneix amb precisió quin era. El 19 de desembre, 1702 el Consell de Terra va adquirir tota la propietat de l'actual Casa de la Vall i la va fer la seu, en 1.650 lliures.

El 1866, Guillem d'Areny i Plandolit noble terratinent andorrà, encapçalà la Nova Reforma que reformava l'organització del Consell. El "Consell General", quedava integrat per 24 consellers, electes pels "síndics", i en què participaven tots els caps de casa. El 1933 es va efectuar una segona gran reforma que permetia el sufragi universal masculí i el 1970, una d'altra que permetia el sufragi universal femení.

En no haver-hi cap distinció entre el poder legislatiu i el poder executiu, el 1981, les transformacions econòmiques, socials i demogràfiques d'Andorra van conduir a la creació del primer govern, amb el nom del Consell Executiu. Les reformes van continuar i van culminar amb la promulgació de la primera constitució del país, el 1993, la qual va donar al Consell la seva estructura actual.

Estructura i organització consitucional[modifica | modifica el codi]

Medalla de Conseller General del Principat d'Andorra (Col·lecció particular)

El Consell General és un parlament unicameral que ostenta la potestat executiva d'Andorra. Constitucionalment, el Consell ha de compondre's d'un mínim de vint-i-vuit i d'un màxim de quaranta-dos consellers generals, electes per sufragi universal, lliure, igual, directe i secret per un termini de quatre anys, tot i que el seu mandat pot acabar abans si es dissol el Consell General.[1] En l'actualitat se n'elegeixen vint-i-vuit. La meitat dels consellers s'elegeixen mitjançant l'escrutini proporcional plurinominal (és a dir, la representació proporcional) en què l'Estat sencer conforma una sola circumscripció. L'altra meitat s'elegeix a raó d'un nombre igual per cadascuna de les set parròquies.

Les reunions del Consell General poden ser sessions tradicionals, ordinàries i extraordinàries, totes les quals han de ser públiques, llevat que una majoria absoluta dels membres acordi el contrari. Hi ha dos períodes de reunions ordinàries per any. El Consell General nomena una Comissió Permanent per vetllar pels poders legislatius quan aquest estigui dissolta o en període no actiu entre sessions. La Comissió Permanent és presidida pel Síndic General de les Valls d'Andorra. El síndic general, alhora, encapçala la Sindicatura, l'òrgan rector del Consell General.

Composició del Consell General[modifica | modifica el codi]

III Legislatura[modifica | modifica el codi]

Les eleccions van tenir lloc l'any 2001, i la composició va ser la següent:[7]

La Sindicatura del Consell General estava formada pels següents membres:

IV Legislatura[modifica | modifica el codi]

Les eleccions van tenir lloc l'any 2005, i la composició va ser la següent:[8]

La Sindicatura del Consell General estava formada pels següents membres:

V Legislatura[modifica | modifica el codi]

Composició del Consell General de la V legislatura

Els resultats de les eleccions al Consell General d'Andorra de 2009 van suposar que el Consell General de la V legislatura tingués la composició següent:

La Sindicatura del Consell General estava formada pels següents membres:

VI Legislatura[modifica | modifica el codi]

Composició del Consell General de la VI legislatura

Els resultats de les eleccions al Consell General d'Andorra de 2011 van suposar que el Consell General de la VI legislatura tingués la composició següent:

Els consellers de DA i UL van incorporar-se al Grup Parlamentari Demòcrata. Els consellers del PS van incorporar-se al Grup Parlamentari Socialdemòcrata.

La Sindicatura del Consell General estava formada pels següents membres:

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 La Constitució del Principat d'Andorra. Casa de la Vall, 28 d'abril de 1993. Data d'accés: 13 de setembre, 2008
  2. El Periòdic d'Andorra: El nou Consell General podrà ser una realitat el 14 de març del 2011.
  3. Andreu, Iago. «El síndic obre el nou Consell 15 anys després d'iniciar el procés». El Periòdic d'Andorra, 11 de març de 2011 [Consulta: 6 abril 2011].
  4. 4,0 4,1 El Consell General. Pàgina oficial del Consell General del Principat d'Andorra. Data d'accés: 13 de setembre, 2008
  5. 5,0 5,1 History of the Principality of Andorra. Andorramania. Data d'accés: 13 de setembre, 2008
  6. La Casa de la Vall. Creació i anècdotes. La Casa de la Vall. Data d'accés: 13 de setembre, 2008
  7. «Resultats Globals 2001». Eleccions.ad. Govern d'Andorra, 2001. [Consulta: 6 abril 2011].
  8. «Resultats Globals 2005». Eleccions.ad. Govern d'Andorra, 2005. [Consulta: 6 abril 2011].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Consell General d'Andorra Modifica l'enllaç a Wikidata
Portal

Portal del Principat d'Andorra

Coord.: 42° 30′ 24″ N, 1° 31′ 15″ E / 42.50666667°N,1.52083333°E / 42.50666667; 1.52083333