Consell General del Poder Judicial

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióConsell General del Poder Judicial
Consejo General del Poder Judicial
Coat of Arms of the General Council of the Judicial Power of Spain.svg
Dades bàsiques
Abreviació CGPJ
Tipus entitat agència governamental
Organització i govern
Seu central 
Format per vocal del Consell General del Poder Judicial

Web Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), segons l'article 122 de la Constitució Espanyola, és l'òrgan de govern del Poder Judicial d'Espanya.[1] La seva principal funció és vetllar per la garantia de la independència dels jutges i magistrats enfront dels altres poders de l'Estat.

Naturalesa i posició constitucional[modifica]

El Consell General del Poder Judicial és l'òrgan de govern autònom del poder judicial. Es crea per a garantir-ne la independència externa, en assegurar que les condicions d'exercici de la funció jurisdiccional no depenguin de l'Executiu. El CGPJ té competència en tot el territori nacional espanyol i és, per tant, òrgan de govern de tots els jutjats i tribunals que integren el Poder Judicial. En aquest sentit, amb subordinació exerceixen les seves funcions les Sales de Govern del Tribunal Suprem, de l'Audiència Nacional i dels tribunals superiors de justícia, així com els altres òrgans jurisdiccionals amb atribucions governatives en els seus respectius àmbits orgànics: presidents dels tribunals i audiències, jutges degans, juntes de jutges i jutges.

El CGPJ se situa en una posició institucional de paritat amb el Govern, Congrés dels Diputats, Senat i Tribunal Constitucional. Està investit de les garanties de superioritat i independència característiques d'aquests òrgans i, per això, està legitimat per a plantejar conflictes d'atribucions davant el Tribunal Constitucional enfront dels altres òrgans constitucionals en defensa de les seves competències.

Composició[modifica]

Seu del C.G.P.J., a la vila de Madrid

El Consell General del Poder Judicial està integrat pel president del Tribunal Suprem, que el presideix, i per vint membres nomenats per un període de cinc anys, no renovable, pel Rei, mitjançant reial decret confirmat pel Ministre de Justícia, prèvia proposta formulada pel congrés dels Diputats o el Senat. Aquests vint membres es reparteixen:

 • 12 són jutges i magistrats de totes les categories judicials, dels quals el Congrés en proposa sis i el Senat els altres sis, en ambdós casos per majoria de tres cinquens dels seus membres. Al seu torn, les cambres seleccionen aquests membres d'entre els fins a 36 candidats presentats per les associacions professionals de jutges i magistrats o per un grup que representi almenys el dos per cent dels jutges i magistrats en servei actiu.
 • 8 són advocats o altres juristes, tots ells de reconeguda competència i amb més de quinze anys d'exercici en la seva professió. 4 d'ells són proposats pel Congrés i 4 pel Senat, per majoria de tres cinquens.

Competències[modifica]

És important assenyalar que el Consell General del Poder Judicial no participa de la funció jurisdiccional, constitucionalment reservada als jutjats i tribunals integrants del poder judicial. Això implica que ni el CGPJ ni cap altre òrgan subordinat de govern del poder judicial poden dictar instruccions de caràcter general o particular sobre la interpretació o aplicació de l'ordenament jurídic que els jutges i magistrats portin a terme en l'acompliment de les seves competències judicials. El CGPJ té competències en les següents matèries:

 • La proposta de nomenament per majoria de tres cinquens, majoria que es computarà sobre la base de la totalitat dels seus vint-i-un membres, de:
a) El President del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial i el Vicepresident d'aquest últim.
b) Membres del Tribunal Constitucional quan així procedeixi.
c) Els presidents de sala i magistrats del Tribunal Suprem, així com els presidents dels tribunals superiors de justícia de les comunitats autònomes.
d) El Magistrat de la Sala Segona (penal) o Tercera (Contenciós-Administratiu) del Tribunal Suprem, competent per a conèixer de l'autorització de les activitats de el CNI que afectin als drets fonamentals reconeguts en l'article 18.2 i 3 de la Constitució espanyola, així com la del Magistrat d'aquestes Sales del Tribunal Suprem que el substitueixi en cas de vacant, absència o impossibilitat.
Per a efectuar aquestes propostes de nomenament, el Ple del CGPJ vetllarà, en tot cas, pel compliment dels principis de mèrit i capacitat.
 • Inspecció de jutjats i tribunals.
 • Selecció, formació i perfeccionament, provisió de destinacions, ascensos, situacions administratives i règim disciplinari de jutges i magistrats
 • Nomenament mitjançant ordre dels jutges i presentació a reial decret, confirmat pel Ministre de Justícia, dels nomenaments de magistrats del Tribunal Suprem, presidents i magistrats.
 • Nomenament de Secretari General i membres dels gabinets o serveis dependents.
 • Exercici de les competències relatives a l'Escola Judicial que la llei li atribueix.
 • Elaborar, dirigir l'execució i controlar el compliment del pressupost del Consell.
 • Potestat reglamentària quant al seu personal, organització i funcionament i altres aspectes que desenvolupin la Llei Orgànica del Poder Judicial, en els termes previstos en aquesta.
 • Publicació oficial de les sentències i altres resolucions que es determinin del Tribunal Suprem i de la resta d'òrgans judicials.
 • Elaboració d'informes sobre els avantprojectes de lleis i disposicions generals de l'Estat i de les comunitats autònomes que afectin a determinades matèries, entre altres l'organització, demarcació i planta judicials.
 • Aquelles altres que li atribueixin les Lleis: entre elles, l'empara dels jutges o magistrats que es considerin inquietats o pertorbats en la seva independència.

Membres[modifica]

President 

Des del dia 10 de desembre de 2013, el president del Consell General del Poder Judicial és Carlos Lesmes Serrano.[2][3][4][5][6][7][8][9][10]

Vocals 

Des del dia 29 de novembre de 2013, el Consell General del Poder Judicial està compost pels següents vocals:[11][12]

A proposta del Congrés dels Diputats[11] 
Jutges i magistrats 
Juristes 
A proposta del Senat[12] 
Jutges i Magistrats 
Juristes 

Històric de membres[modifica]

President 

Des del dia 21 de juliol de 2012 fins al 10 de desembre de 2013, el president del Consell General del Poder Judicial és Gonzalo Moliner Tamborero, el qual substituí l'anterior president Carlos Dívar Blanco després de la seua dimissió.

Vocals 

Des del dia 23 de setembre de 2008, el Consell General del Poder Judicial està compost pels següents vocals:[13][14]

Referències[modifica]

 1. «Consell General del Poder Judicial». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. «Reial Decret 979/2013, de 10 de desembre, pel qual es nomena President del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial a en Carlos Lesmes Serrano» (Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF). Butlletí Oficial de l'Estat, núm. 296, 11-12-2013, p. 99291.
 3. «El conservador Carlos Lesmes, escollit president del Poder Judicial i del Tribunal Suprem». Ara, 09-12-2013.
 4. «Carlos Lesmes, elegit president del Poder Judicial». El Periódico, 09-12-2013.
 5. «El conservador Carlos Lesmes, nou president del CGPJ i del Tribunal Suprem». El Punt Avui, 09-12-2013.
 6. «Carlos Lesmes, nuevo presidente del Consejo General del Poder Judicial». Cadena Ser, 09-12-2013.
 7. «El juez Lesmes, presidente del Supremo por 16 votos de 20». El Mundo, 09-12-2013.
 8. «Los vocales del Poder Judicial cumplen el pacto PP-PSOE y eligen a Lesmes». El País, 09-12-2013.
 9. «El CGPJ elige a Carlos Lesmes como presidente de este órgano y del Tribunal Supremo». RTVE, 09-12-2013.
 10. «Carlos Lesmes, elegido presidente del Poder Judicial y del Tribunal Supremo». La Sexta, 09-12-2013.
 11. 11,0 11,1 «Reial Decret 930/2013, de 29 de novembre, pel qual es nomenen Vocals del Consell General del Poder Judicial a proposta del Congrés dels Diputats» (Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF). Butlletí Oficial de l'Estat, núm. 289, 03-12-2013, p. 95675.
 12. 12,0 12,1 «Reial Decret 931/2013, de 29 de novembre, pel qual es nomenen Vocals del Consell General del Poder Judicial a proposta del Senat» (Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF). Butlletí Oficial de l'Estat, núm. 289, 03-12-2013, p. 95676.
 13. «Reial Decret 1574/2008, de 22 de setembre, pel qual es nomenen Vocals del Consell General del Poder Judicial a proposta del Congrés dels Diputats» (Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF). Butlletí Oficial de l'Estat, núm. 230, 23-09-2008, p. 38653.
 14. «Reial Decret 1575/2008, de 22 de setembre, pel qual es nomenen Vocals del Consell General del Poder Judicial a proposta del Senat» (Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF). Butlletí Oficial de l'Estat, núm. 230, 23-09-2008, p. 38653.
 15. «Reial Decret 1610/2008, de 30 de setembre, pel qual es nomena Vicepresident del Consell General del Poder Judicial a en Fernando de Rosa Torner» (Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF). Butlletí Oficial de l'Estat, núm. 239, 03-10-2008, p. 39838.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]