Vés al contingut

Consell Pontifici per als Textos Legislatius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de càrrec políticConsell Pontifici per als Textos Legislatius
TitularFrancesco Coccopalmerio
des del 15 de febrer de 2007
Designat perBenet XVI
Creat perJoan Pau II
Creació2 de gener de 1984
Precedit perJulián Herranz Casado
Lloc webPontificio Consejo para los Textos Legislativos (castellà)
Part de la sèrie sobre la
Cúria Pontifícia
de l'Església Catòlica

El Consell Pontifici per als Textos Legislatius (llatí: Pontificium consilium de legum textibus) és un dicasteri de la Cúria Pontifícia. La tasca del Consell «principalment és interpretar les lleis de l'Església»[1]

Actualment està presidit pel cardenal Francesco Coccopalmerio, i el Secretari és el bisbe Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru, que va ser nomenat per Benet XVI el 22 de febrer de 2011.

Història

[modifica]

Després de l'entrada en vigor del primer Codi de Dret Canònic, el Papa Benet XV instituí la "Comissió Pontifícia per a l'Autèntica Interpretació del Codi de Dret Canònic" el 5 de setembre de 1917 amb el motu proprio Cum iuris canonici. Aquesta comissió durà fins a la institució de la "Pontifícia comissió per a la revisió del Codi de Dret Canònic", constituïda per Joan XXIII el 1963 per treballar en la revisió del codi. Després del Concili Vaticà II, el Pau VI instituí el 1967 la "Pontifícia comissió per a la interpretació dels decrets del Concili Vaticà II", la competència de la qual va estendre's successivament a la interpretació dels documents que emanaven de la Santa Seu per a l'execució dels decrets del Concili.

El Papa Joan Pau II, el 2 de gener de 1984, instituí la "Pontifícia comissió per a la interpretació autèntica del Codi de dret canònic", l'objecte de la qual era interpretar els cànons del nou Codi de Dret Canònic, promulgat el 25 de gener de 1983, i les lleis universals del ritu llatí. Amb la institució d'aquest nou orgue van cessar les dues comissions precedents. Amb la constitució apostòlica Pastor Bonus del 28 de juny de 1988, la comissió va convertir-se en un Consell pontifici, assumint la denominació actual.

El 18 d'octubre de 1990, les seves competències va ser esteses per interpretar el Codi de Canons de les Esglésies Orientals i les lleis compartides amb les Esglésies Catòliques Orientals.

Competències

[modifica]

L'àmbit de competències del consell estan definits als articles 154-158 de la constitució apostòlica Pastor Bonus:

  • la interpretació de les lleis universals de l'Església catòlica;
  • l'ajut als altres dicasteris romans a fi que els decrets generals executius i les instruccions siguin conformes a les normes del dret vigent;
  • la revisió dels decrets generals de les organismes episcopals;
  • a requesta dels interessats, la decisió sobre les lleis particulars i els decrets generals, emanats pels legisladors sota la suprema autoritat, siguin conformes a les lleis universals de l'Església.

Cronologia dels presidents

[modifica]

Cronologia dels vicepresidents

[modifica]

Cronologia dels secretaris

[modifica]

Cronologia dels secretaris adjunts

[modifica]

Cronologia dels sots-secretaris

[modifica]

Referències

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]