Consell de joventut

De Viquipèdia

Un consell de joventut és un organisme independent encarregat de sensibilitzar a la societat dels interessos de la joventut, promoure, defensar i organitzar a les associacions juvenils d'un territori determinat, dotant-les de recursos davant de l'administració pública i promovent la participació directa de la joventut en la societat.[1][2] Els consells de joventut de l'Estat espanyol són constituïts per les organitzacions juvenils des del nivell local fins a l'autonòmic. El Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) és l'entitat d'àmbit estatal que aglutina tots els consells de caràcter autonòmic.

Objectius[modifica]

Els objectius són compartits, amb matisos, per la immensa majoria dels Consells, que s'organitzen de forma autònoma, mitjançant la federació de les associacions juvenils d'àmbit local, autonòmic, estatal o supraestatal registrades en l'àmbit en què es concrete el consell. Aquests objectius són, prenent com a exemple el Consell Valencià de la Joventut:[3]

 • Defensar els interessos i problemes de la joventut.
 • Fomentar l'associacionisme juvenil.
 • Representar el teixit associatiu davant de l'administració.
 • Col·laborar amb l'administració pública per a desenvolupar polítiques de joventut.

Als Països Catalans[modifica]

Els diversos consells locals s'organitzen en consells d'àmbit autonòmic. Com que l'àmbit dels consells de joventut és autonòmic, i per tant depenent de l'estat espanyol, destaquen els tres consells de la joventut:

Aquestes tres entitats estan federades entre elles en l'organització anomenada Triangle Jove.

Arreu del món[modifica]

A Espanya, els consells autonòmics s'organitzen al Consell de la Joventut d'Espanya, creat el 1983 per la Ley 18/1983, de 16 de noviembre, de creación del Organismo Autónomo Consejo de la Juventud de España.[8] A nivell europeu, existeix l'European Youth Council, format a partir dels consells nacionals de joventut de la Unió Europea.[9]

Referències[modifica]

 1. «¿Qué es CJE?» (en castellà). [Consulta: 12 juny 2021].
 2. «CONSEJO DE LA JUVENTUD DE ESPAÑA». [Consulta: 12 juny 2021].
 3. «El Consell». [Consulta: 12 juny 2021].
 4. «Què és el CNJC?». [Consulta: 12 juny 2021].
 5. «Llei del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya». DOGC.
 6. «DECRET 14/1983, de 31 de gener, de creació, en la Conselleria de Cultura, Edu­cació i Ciència, del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.». DOGV.
 7. «Llei 2/1985, de 28 de març, del Consell Assessor de Joventut de les Illes Balears». BOCAIB.
 8. «Ley de creación» (en anglès). [Consulta: 12 juny 2021].
 9. «European Youth Forum» (en anglès). Arxivat de l'original el 2018-06-27. [Consulta: 12 juny 2021].