Consell Regional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Consell regional)
Per a altres significats, vegeu «Consell Regional (França)».
Infotaula d'organitzacióConsell Regional
Dades
Tipuspàgina de desambiguació de Wikimedia Modifica el valor a Wikidata

Consell Regional (Consiglio regionale) és un òrgan legislatiu representatiu de les Regions d'Itàlia, previst a l'article 121 de la Constitució d'Itàlia. Els de les regions amb estatut especial poden tenir nom propi, com el Consell de la Vall o Assemblea Regional Siciliana. Disposa d'un reglament propi, pressupost i personal, diferent de les juntes regionals.

Eleccions[modifica]

Els seus membres, anomenats consellers (Consigliere), són elegits entre els ciutadans italians residents a les regions sense vincle de mandat. És previst un sistema d'elecció proporcional amb premi de majoria, introduït per la llei 43/95, pel qual s'estableix un premi variable d'un cert nombre de consellers, l'efecte de la qual cosa és atribuir a la coalició o partit vencedor la majoria dels membres al Consell Regional. La llei determina els casos d'exclusions de l'electorat actiu i passiu. En són exclosos de l'electorat actiu els declarats en fallida i els posats a mesures de prevenció de seguretat, i del passiu els caps de policia, inspectors generals de seguretat pública, directors generals de ministeris, oficials de forces armades i magistrats. El càrrec de conseller és incompatible amb el de Parlamentari.

Dissolució[modifica]

El Consell regional pot ser dissolt per la finalització del mandat (5 anys), per la comissió d'actes contra la constitució italiana o greus violacions de lleis, per raons de seguretat nacional, per dimissió del president de la Junta Regional, per aprovació d'una moció de censura contra el president o per la dimissió de la majoria dels consellers.

Composició i organització[modifica]

Els consells regionals d'estatut ordinari són composts d'un mínim de 30 consellers i un màxim de 80, sobre la base de nombre de ciutadans residents. El Consell està format pels següents òrgans:

  • President del Consell Regional (no de la Junta Regional), càrrec anàleg al de president de la Cambra dels Diputats o del Senat. Dirigeix les discussions i treballs del Consell, i reglamenta els pressupostos.
  • Ofici de la Presidència, formada pel president del Consell, dos vicepresidents i dos secretaris. És competència seva el manteniment de la disciplina de les sessions del Consell i dirigir els funcions del mateix Consell.
  • Comissions consiliàries, que poden ser permanents o especials, amb funcions referents al procediment legislatiu o de control, investigació o coneixement sobre matèria regional.
  • Grups consiliars, segons la seva orientació política.
  • Conferència de caps de grup, constituïda per representants de diversos grups consiliars i presidida pel President del Consell. La seva funció és coordinar i programar el treball del Consell i de les comissions regionals.

Funcions[modifica]

  • Legislatives : Deté les funcions legislatives sobre matèria de competència regional, en particular sobre les que en tinguin competència exclusiva, i sobre les que tenen competència complementària, en llei ordinària art. 17 de la Constitució italiana.
  • Administratives : Deté funcions de policia de serveis de l'ens regional, organització del personal i reglament.
  • De control : sobre les actuacions del President del Consell i de la Junta, aprova un pressupost i el balanç consuntiu de la regió pel que fa a l'exercisi anterior
  • D'investigació : sobre matèries d'interès regional, mitjançant comissions conciliars constituïdes expressament per a això.

Regions amb estatut especial[modifica]

Enllaços externs[modifica]