Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConselleria d'Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana
Dades
Tipusconselleria de la Generalitat Valenciana Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Part deGeneralitat Valenciana Modifica el valor a Wikidata

La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana és una conselleria o departament del Consell de la Generalitat Valenciana creat en la XI Legislatura (2023-2027) que agrupa les competències anteriorment gestionades des d'altres departaments en matèria d’educació, formació professional reglada, ocupacional i contínua, política lingüística (Conselleria d'Educació, Cultura i Esport), universitats, ciència, investigació (Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital), intermediació laboral, foment de l’ocupació, cooperativisme i treball (Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball).[1]

Té adscrits diverses entitats i organismes entre les seues funcions: Labora (Servei Valencià d'Ocupació i Formació), INVASSAT (Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball) i ISEACV (Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana).

El conseller responsable és José Antonio Rovira Jover (Partit Popular) des de la XI Legislatura.

Històric de competències[modifica]

Les competències relacionades en educació i universitats han estat històricament vinculades a les de cultura en els diferents governs de la Generalitat Valenciana. Només durant el primer, segon i huitè govern preautònomic del Consell del País Valencià va estar activa la conselleria d'Educació i Ciència amb els consellers José Luis Barceló Rodríguez primer (1978-1979) i Amparo Cabanes Pecourt després (1981-1982). També al final de la darrera legislatura (III) dels governs socialistes de Joan Lerma amb Joan Romero de conseller d'Educació i Ciència entre els anys 1993 al 1995 i en l'etapa del president Francisco Camps es va diferenciar durant la VII Legislatura (2007-2011) amb Alejandro Font de Mora al capdavant. És en la VIII Legislatura quan es crea per primera vegada un departament que agrupa les competències educatives, formatives i ocupacionals que va estar activa entre el 2011 i el 2012 amb José Ciscar Bolufer de conseller.

Pel que fa a les competències en ciència, universitat i investigació, han estat vinculades a Educació generalment, a excepció dels diferents moments en què s'han creat departaments expressament per a la gestió d'aquestes polítiques com durant la VI Legislatura amb Justo Nieto com a conseller d'Empresa, Universitat i Ciència entre el 2004 i el 2007. I entre 2019 i 2023 va estar activa la conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital als governs de la darrera legislatura del president Ximo Puig.

Les polítiques en matèria d'ocupació i treball van iniciar-se amb departament propi des del primer govern preautonòmic amb la Conselleria de Treball liderada pels consellers Joan Lerma (1978-1979), Enric Monsonís (1979-1981), Josep Peris (1981) i Ángel Luna (1981-1983). És amb aquest darrer quan les competències s'agreguen a la conselleria de Sanitat. A mitjans de la I Legislatura autonòmica torna a recuperar l'estatus de conselleria i es manté a la II Legislatura amb el socialista Miguel Doménech com a màxim responsable. A la III Legislatura la conselleria passa a denominar-se de Treball i Afers Socials i segueix activa durant la primera meitat de la següent legislatura ja amb el Partit Popular al Consell. A partir d'ací les competències són incorporades a la nova conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç. A la V Legislatura es recupera la Conselleria d'Ocupació amb Rafael Blasco al capdavant, tot i que es torna a dissoldre un any més tard (l'any 2000) i passa a integrar-se en la conselleria d'Economia i Hisenda fins a la VIII Legislatura (2011-2015). Als governs del president socialista Ximo Puig (2015-2019 i 2019-2023) han estat integrades en la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball amb el conseller Rafael Climent.

Llista de conselleres i consellers[modifica]

# Legislatura Nom Inici mandat Fi mandat Partit polític
Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació (2011-2012)
1 VIII
José Císcar Bolufer 22 de juny de 2011 2 de gener de 2012 PP
2 VIII
Maria José Català Verdet 2 de gener de 2012 7 de desembre de 2012 PP
Dissolta (2012-2023)
Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació (2023- )
3 XI José Antonio Rovira Jover 20 de juliol de 2023 Actualitat PP

Referències[modifica]