Vés al contingut

Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConsorci de Serveis Universitaris de Catalunya
lang=ca
Edifici Annexus, al Campus Nord, Gran Capità s/n Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtCSUC
TipusConsorci universitari
Idioma oficialCatalà, Castellà, Anglès
Història
Estat legalActiu
ReemplaçaCentre de Supercomputació de Catalunya
Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Creació10 de desembre de 2013 (2013-12-10)
Activitat
ÀmbitCatalunya
Membre deInternational Coalition of Library Consortia Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
DirectoraOlga Lanau Rami (2022–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcsuc.cat

El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) és una entitat de dret públic que agrupa la major part de les universitats catalanes, tant públiques com privades, per a la realització d'accions conjuntes. Neix el desembre del 2013 amb la fusió del Consorci Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA) i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) amb la intenció de millorar l'eficiència en la gestió de les universitats catalanes a través de la cooperació i la coordinació.[2] Presta serveis a les entitats consorciades i a d'altres de similars.[3][4] La directora general del CSUC és Montse Soler i Prat, càrrec que ocupa des del 27 de juliol de 2021.

Història i antecedents

[modifica]

El 10 de desembre de 2013 neix el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)[5] per impulsar l'eficiència en la gestió de les universitats catalanes a través de la cooperació i la coordinació.[3] Creat a iniciativa de la Generalitat de Catalunya,[4] el CSUC integra dos consorcis que, fins aleshores, havien treballat promovent i oferint serveis consorciats en els àmbits TIC i bibliotecari respectivament, el Consorci Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA) i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC).

Objectiu

[modifica]

L'objectiu principal del CSUC és el de compartir o mancomunar els serveis acadèmics, científics, bibliotecaris, de transferència de coneixement i de gestió de les entitats consorciades, per tal d'aconseguir millorar l'eficàcia i l'eficiència, augmentant les sinergies i les economies d'escala.[1]

Membres

[modifica]

El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya està integrat per la Generalitat de Catalunya i 10 universitats catalanes:[3][6]

Línies d'activitat[7]

[modifica]

El CSUC ofereix un ampli ventall de serveis per a la universitat i la recerca, basant-se en diverses línies d'activitat: els sistemes per a càlcul científic, tant acadèmic com industrial; les xarxes de comunicacions (l'Anella Científica i el CATNIX); els portals i repositoris per a informació universitària (TDX, RECERCAT, RACO, MDX…) i per a l'emmagatzematge de dades; l'administració electrònica (certificació digital, registre d'entrada i sortida, votació...);[8] el suport per millorar els serveis bibliotecaris a través de la cooperació (CCUC, PUC, BDC, MDC…); la consorciació de serveis per millorar i racionalitzar l'ús de recursos i enfortir el sistema universitari i de recerca; la promoció d'aquests serveis, i l'operació i el manteniment de tota la infraestructura del Consorci.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 4 març 2016].
  2. «Compartir i cooperar, objectius del nou Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya». Nota de premsa del CSUC, 22-01-2014. Arxivat de l'original el 2014-05-14 [Consulta: 13 juny 2016]. Arxivat 2014-05-14 a Wayback Machine.
  3. 3,0 3,1 3,2 Generalitat de Catalunya «El Govern culmina la creació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) per millorar l'eficiència i racionalitzar recursos en l'àmbit universitari». Govern de Catalunya, 10-12-2013. Arxivat de l'original el 2016-03-06 [Consulta: 3 març 2016]. Arxivat 2016-03-06 a Wayback Machine.
  4. 4,0 4,1 Generalitat de Catalunya, Departament de la Presidència «ACORD GOV/173/2013, de 10 de desembre, pel qual es ratifica la dissolució del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) per absorció per part del Consorci Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA), i s'aprova la modificació dels Estatuts d'aquest, que passa a denominar-se Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)». DOGC, 6520, 12-12-2013 [Consulta: 4 març 2016].
  5. «Descripció CSUC del web de la Generalitat de Catalunya».
  6. «Neix el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)». Document. Butlletí del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. COBDC, 24-02-2014. Arxivat de l'original el 7 de març 2016. ISSN: 1699-5791 [Consulta: 4 març 2016].
  7. «Les línies d'activitat del CSUC». [Consulta: 28 juliol 2021].
  8. «L'e-Administració al CSUC». [Consulta: 27 juliol 2021].