Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióConsorci de Serveis Universitaris de Catalunya
CSUC.jpg
Dades bàsiques
Abreviació CSUC
Tipus entitat Consorci universitari
Missió Detectar, dissenyar i executar de forma col·laborativa projectes compartits que permetin a les universitats catalanes augmentar la seva eficiència mitjançant l’explotació d’economies d’escala i de sinergies.
Idioma oficial Català, Castellà, Anglès
Història
Estatus legal Actiu
Fundació 10 de desembre de 2013 (2013-12-10)
Fusionada amb CESCA + CBUC
Activitat
Zona on actua Catalunya
Serveis acadèmics, científics, bibliotecaris, de transferència de coneixement i de gestió de les entitats consorciades
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Director general Miquel Puig i Raposo

Web csuc.cat

Modifica les dades a Wikidata

El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) és una entitat de dret públic que agrupa la major part de les universitats catalanes, tant públiques com privades, per a la realització d'accions conjuntes. Neix el desembre del 2013 amb la fusió del Consorci Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA) i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) amb la intenció de millorar l'eficiència en la gestió de les universitats catalanes a través de la cooperació i la coordinació.[2] Presta serveis a les entitats consorciades i a d’altres de similars.[3][4] El director general del CSUC és Miquel Puig i Raposo.[3][5]

Història i antecedents[modifica]

El 10 de desembre de 2013 neix el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)[6] per impulsar l'eficiència en la gestió de les universitats catalanes a través de la cooperació i la coordinació.[3] Creat a iniciativa de la Generalitat de Catalunya,[4] el CSUC integra dos consorcis que, fins aleshores, havien treballat promovent i oferint serveis consorciats en els àmbits TIC i bibliotecari respectivament, el Consorci Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA) i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC).

Objectiu[modifica]

L'objectiu principal del CSUC és el de compartir o mancomunar els serveis acadèmics, científics, bibliotecaris, de transferència de coneixement i de gestió de les entitats consorciades, per tal d'aconseguir millorar l'eficàcia i l'eficiència, augmentant les sinergies i les economies d'escala.[1]

Membres[modifica]

El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya està integrat per la Generalitat de Catalunya i 10 universitats catalanes:[3][7]

Línies d'activitat[8][modifica]

El CSUC ofereix un ampli ventall de serveis per a la universitat i la recerca, basant-se en diverses línies d'activitat: els sistemes per a càlcul científic, tant acadèmic com industrial; les xarxes de comunicacions (l'Anella Científica i el CATNIX); els portals i repositoris per a informació universitària (TDX, RECERCAT, RACO, MDX...) i per a l'emmagatzematge de dades; l'administració electrònica (certificació digital, registre d'entrada i sortida, votació...);[9] el suport per millorar els serveis bibliotecaris a través de la cooperació (CCUC, PUC, BDC, MDC...); la consorciació de serveis per millorar i racionalitzar l'ús de recursos i enfortir el sistema universitari i de recerca; la promoció d'aquests serveis, i l'operació i el manteniment de tota la infraestructura del Consorci.

A continuació es descriuen amb més detall aquestes línies d’activitat:[8]

Càlcul científic[10][modifica]

Ofereix serveis de supercomputació, tant a investigadors acadèmics com al teixit industrial, amb un ampli ventall de programari científic disponible i el suport per utilitzar-lo. Proporciona, a més, el Servei de Disseny de Fàrmacs (SDF), que ajuda els laboratoris farmacèutics i grups de recerca a trobar nous medicaments més eficientment.

Comunicacions[modifica]

S'encarrega de la gestió de l'Anella Científica, la xarxa acadèmica i de recerca catalana, que interconnecta universitats, centres de recerca i altres institucions del sistema d'R+D+I català. L'Anella Científica els proporciona serveis avançats de comunicacions i accés als nodes de RedIRIS a Catalunya (allotjats al CSUC), que permeten la connexió amb les xarxes mundials de recerca, via GÉANT. També gestiona el Punt Neutre d'Internet a Catalunya (CATNIX), que facilita l'intercanvi de tràfic entre operadors i proveïdors de continguts.

Repositoris i aplicacions[modifica]

Desenvolupa, implanta i gestiona repositoris digitals, cooperatius (TDX, RECERCAT, RACO, MDX, MDC...) i institucionals (PADICAT, CALAIX, Filmoteca, Scientia, MACBA...), així com aplicacions interuniversitàries (UNEIX, UCATx...).

Administració electrònica[modifica]

Ofereix serveis d'e-Administració mitjançant plataformes compartides,[9] com ara Vot, Registre, Arxiu, Logs i Signatura, entre d'altres.

Serveis bibliotecaris[modifica]

Entre d'altres programes i serveis, gestiona el Catàleg Col•lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), el programa de préstec interbibliotecari i la Biblioteca Digital de Catalunya (BDC).

Ciència Oberta[11][modifica]

Col·labora amb les universitats per disminuir l'esforç d'adaptació als requeriments de la Ciència Oberta i incrementa la visibilitat de la recerca feta a Catalunya a través del Portal de la Recerca de Catalunya (PRC), donant suport a la gestió de dades de recerca i a la publicació en accés obert.

Compres conjuntes[12][modifica]

Millora i racionalitza l'ús dels recursos i ajuda a enfortir el sistema universitari i de recerca. Homogeneïtza aplicacions, plataformes i tecnologies, i aglutina la contractació de recursos i serveis bàsics, com ara energia elèctrica, gas, neteja, impressió i reprografia, i telecomunicacions, entre d'altres.[13]

Infraestructura al núvol i altres serveis de CPD[modifica]

Proporciona un servei d'infraestructura al núvol per ubicar-hi aplicacions en un entorn flexible i fàcilment escalable en modalitat de servidors gestionats o de pagament per ús. Aquesta infraestructura permet, per exemple, l'accés a diversos webs institucionals, universitaris o relacionats amb la Societat de la Informació, a més de l'hostatjament de nombroses aplicacions (ERP, correu...).

Formació i difusió[modifica]

Contribueix a la divulgació dels serveis del CSUC amb un web corporatiu, un blog sobre l'activitat del Consorci i butlletins digitals. També fomenta la formació dels usuaris amb l'organització de conferències, cursos i seminaris i jornades (JOCS, TAC, TSIUC, entre d'altres.).

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 «Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 4 març 2016].
 2. «Compartir i cooperar, objectius del nou Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya». Nota de premsa del CSUC, 22-01-2014.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Generalitat de Catalunya «El Govern culmina la creació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) per millorar l'eficiència i racionalitzar recursos en l'àmbit universitari». Govern de Catalunya, 10-12-2013 [Consulta: 3 març 2016].
 4. 4,0 4,1 Generalitat de Catalunya, Departament de la Presidència «ACORD GOV/173/2013, de 10 de desembre, pel qual es ratifica la dissolució del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) per absorció per part del Consorci Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA), i s'aprova la modificació dels Estatuts d'aquest, que passa a denominar-se Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)». DOGC, 6520, 12-12-2013 [Consulta: 4 març 2016].
 5. «Miquel Puig i Raposo». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 6. «Descripció CSUC del web de la Generalitat de Catalunya».
 7. «Neix el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)». Document. Butlletí del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. COBDC, 24-02-2014. ISSN: 1699-5791 [Consulta: 4 març 2016].
 8. 8,0 8,1 «Les línies d'activitat del CSUC». [Consulta: 13 juny 2016].
 9. 9,0 9,1 «L'e-Administració al CSUC». [Consulta: 13 juny 2016].
 10. Tur, David; Gomollon, Cristian; Gil, Alfred «Supercomputació al CSUC». Revista de Física. IEC, Vol. 5, Núm. 1, 2014. DOI: 10.2436/20.2001.01.1. ISSN: 2013-5326 [Consulta: 4 març 2016].
 11. «El CSUC posa en marxa una nova àrea d’activitat de suport a la Ciència Oberta». El Blog del CSUC, 01-03-2017.
 12. «Blog del CSUC».
 13. «Apartat "Compres conjuntes" del web del CSUC». [Consulta: 13 juny 2016].

Enllaços externs[modifica]