Constantí Africà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Constantí l'Africà)
Infotaula de personaConstantí Africà

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementPrimera meitat segle XI Modifica el valor a Wikidata
Cartago Modifica el valor a Wikidata
Mort1087 Modifica el valor a Wikidata
abadia de Montecassino (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Abadia de Montecassino Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómetge, escriptor, traductor, monjo Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde de sant Benet Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Constantí Africà (Cartago, Primera meitat segle XI - abadia de Montecassino, 1087), conegut també com a Constantí l'Africà, en llatí: 'Constantinus Africanus', fou un escriptor en llatí nadiu que va viure al segle xi, un dels introductors de la medicina àrab a Europa.

Va viure a Ifríqiya i es creu que va viatjar a Egipte, Bagdad, Índia i Etiòpia; va estudiar hebreu, siríac, caldeu, grec, etíop i potser sànscrit. Retornat a Ifríqiya va haver de fugir a Sicília per salvar la vida. Després es va establir a Calàbria, potser com a comerciant, vers 1050/1060, quan tenia uns 40 anys i hauria entrat en contacte amb un germà del duc Robert Guiscard, que era metge, i amb el qual durant tres anys va estudiar medicina, i per això fou anomenat «Κωνστ. ὁ Ῥηγῖνος» (és a dir, 'Constantí de Reggio'). Va rebre també el títol de «Πρωτασηκρῆτις» o «Πρωτασηκρήτης», és a dir, Protosecretarius.[1]

Segurament va tornar a Ifríqiya i va traduir diversos tractats de medicina àrabs que més tard va portar a Salern segons la tradició, on es va convertir al cristianisme i fou monjo a Montecassino (1072). Les traduccions foren deficients, i a més a més haurien estat danyades per una tempesta durant el viatge d'Àfrica a Itàlia, però van contribuir en gran manera a la difusió dels coneixements mèdics àrabs a Europa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Constantí Africà
  • Charles S. F. Burnett, Danielle Jacquart (eds.), Constantine the African and ʻAlī Ibn Al-ʻAbbās Al-Magūsī: The Pantegni and Related Texts. Leiden: Brill, 1995. ISBN 9004100148.
  • M. McVaugh, Constantine the African, C. C. Gillispie, ed., Dictionary of Scientific Biography, Vol. 3 (Nova York: Charles Scribner's Sons, 1970): pp. 393-5.
  • Lienhard JH. Engines of our Ingenuity, Number 2097 - Constantine the African.
  • Becavin, L'École de Salerne et la medicine salernitaine, París 1888.
  • Karl Sudorf, Konstantin der Afrikaner und medizinische von Salerno.
  • Pierre Diacre, Chronica Mon. Cassinensis (Chronique du Mont Cassin), i De viribus illustribus Cassinensis, Fabricius a la Biblioteca Grega.