Constant cosmològica

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La constant cosmològica és un terme representat per Λ afegit per Albert Einstein a les seves equacions del camp gravitatori, amb l'objecte que hi hagués una solució en forma d'univers estàtic.

Albert Einstein pensava que vivíem en un univers estàtic. En intentar escriure les equacions de la relativitat general, es va trobar amb un problema: si només existís la gravetat, totes les coses de l'univers es col·lapsarien en un punt, potser un forat negre. Òbviament, l'univers real no era així i semblava estable així que Einstein va afegir un altre terme a la seva teoria per contrarestar la gravetat a fi de que les seves equacions siguessin correctes. Amb el temps va considerar què la introducció d'aquesta constant "anti-gravitatòria" havia estat el seu error més greu i la va deixar d'utilitzar igual que van fer altres físics. El terme va ser conservat però se li va atorgar un valor zero per descartar-lo.[1]

A la dècada de 1990, dos grups d'astrònoms que dibuixaven un mapa de les supernoves llunyanes van descobrir un patró que suggeria que l'expansió de l'univers no era constant, com deia la llei de Hubble, si no que patia una acceleració. Aquest fet va commocionar la comunitat cosmològica i encara avui està en discussió. Els resultats aportats pels estudis de les supernoves encaixaven amb les equacions d'Einstein però només després de passar el valor de Λ de zero a 0,7. Era un altre cop necessària una nova força repulsiva que contrarestes la gravetat, aquest terme d'energia negativa es va batejar com a energia fosca.[1]

Finalment, Edwin Hubble trobà indicis que moltes de les anomenades, en aquell temps, nebuloses eren objectes exteriors a la Via Làctia, i com aquesta, galàxies molt extenses i que, segons la hipòtesi del mateix Hubble, s'allunyaven de la nostra galàxia a una velocitat que augmentava amb la distància.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Baker, Joanne. 50 cosas que hay que saber sobre física (en espanyol). Ariel, S.A., agost de 2009, p. 196-199. ISBN 9788434488137.