Constant d'acoblament

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En física, una constant d'acoblament, usualment denotada g, és un nombre que determina la força d'una interacció. Usualment el lagrangià o el hamiltonià d'un sistema pot ser separat en una part cinètica i una part d'interacció. La constant d'acoblament determina la força de la part d'interacció pel que fa a la part cinètica, o entre dos sectors de la part d'interacció. Per exemple, la càrrega elèctrica d'una partícula és una constant d'acoblament.

Una constant d'acoblament ocupa un important rol en Dinàmica. Per exemple, un freqüentment establix jerarquies d'aproximació basades en la importància de diverses constants d'acoblament. En el moviment d'un gran tros de ferro magnetitzat, les forces magnètiques són més importants que les forces gravitacionales a causa de les magnituds relatives de les constants d'acoblament. No obstant això, en mecànica clàssica freqüentment es realitzen aquestes decisions directament comparant les forces.

Constant d'estructura fina[modifica | modifica el codi]

La constant d'acoblament resulta de gran utilitat en la Teoria quàntica de camps. Un paper especial és representat en les teories quàntiques relativistes per les constants d'acoblament que no posseïxen dimensions, és a dir, són nombres purs. Un exemple és la constant d'estructura fina),

\alpha = \frac{e^2}{4\pi\epsilon_0\hbar c}

(on e és la càrrega d'un electró, ε0 és la permitivitat del buit, \hbar és la constant reduïda de Planck i c és la velocitat de la llum) és tal constant d'acoblament sense dimensions que determina la intensitat de la força electromagnètica sobre un electró.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]