Constitució dels atenencs

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Constitució dels atenencs és una obra d'un grup de treball dirigit per Aristòtil. Es tracta de la primera d'una sèrie de 158 constitucions que el filòsof grec tindria en projecte escriure amb el fi de reflectir enciclopèdicament la cultura legislativa del seu temps.

A Constitució dels atenencs Aristòtil reflecteix tant la realitat legislativa de la gran ciutat estat i el context en què aquesta va anar-se plasmant al llarg de la història, com els principals moments d'ella mateixa pel que es refereix a diferents innovacions de tipus politicoadministratives. L'obra mostra, a més a més, el pensament hel·lènic sobre la configuració política i socio-cultural de l'Atenes.

El mètode que s'utilitza en l'obra és el descriptiu, similar a l'utilitzat per Aristòtil en les seves obres científiques, combinant allò empíric amb allò observacional, i amb rellevants contribucions crítiques i valoratives.

Bàsicament, són dos els assumptes que centren l'atenció del text: un recorregut por la història política d'Atenes i una descripció del sistema i organització de l'Estat atenenc.

El papir que conté el text fou descobert a Egipte cap a 1891 per Sir Frederick G. Kenyon.

Edicions[modifica | modifica el codi]

  • Aristòtil Constitución de los atenienses. Introducció, traducció i notes: Manuela García Valdéz. Madrid, Gredos, 1984. ISBN 84-249-0934-8
  • Aristòtil Constitución de Atenas. Edició, traducció i notes amb estudi preliminar per Antonio Tovar. Madrid, Instituto de Estudios Políticos, 1948 (reimp. 1970)