Constitucionalisme

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:41, 10 des 2014 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

El constitucionalisme és una doctrina ideològica i política que defensa l'establiment d'un conjunt de normes bàsiques per les quals s'ha de regir una societat. És sempre el pacte de tots els membres representatius de la societat que constitueix el col·lectiu definit per aquest pacte i limita el dret, les accions i les autoritats de tots els agents de poder.

El constitucionalisme és una doctrina històrica que ha pervingut durant tota l'Edat Moderna i s'ha materialitzat en l'època contemporània a través de la ideologia del liberalisme i les revolucions liberals de finals del Segle XVIII i primera meitat del Segle XIX.

La lluita contra el poder absolut dels reis, l'oposició a les constants guerres de religió a Europa, i les constants apel·lacions a la tolerància caracteritzen al constitucionalisme.

Vegeu també