Vés al contingut

Construint l'Esquerra-Alternativa Socialista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConstruint l'Esquerra-Alternativa Socialista
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologiasocialisme
federalisme espanyol
republicanisme espanyol
laïcisme
ecosocialisme
feminisme Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2013
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcli-as.org Modifica el valor a Wikidata

Alternativa Socialista o Construint l'Esquerra-Alternativa Socialista (en castellà, Construyendo la Izquierda-Alternativa Socialista, CLI-AS) és un partit polític espanyol, d'ideari socialista. Fou fundat el 2013 a partir d'una escissió del PSOE, al no tirar aquest partit endavant el projecte de banca pública.[1] El partit es defineix com a "democràtic, federalista, republicà i laic" i "en contra dels partits que "es consideren socialistes i duen a terme polítiques neoliberals.[2]

En les europees de 2014 van integrar-se en la llista de la coalició L'Esquerra Plural.

En el context de la crisi financera espanyola de principis de la dècada del 2010, recollint el relleu del Moviment 15-M va sorgir el partit Podem, que va tenir un ràpid creixement mediàtic i social i a les eleccions europees del 2014 i a les eleccions municipals i autonòmiques de maig de 2015 va aconseguir notables resultats a tot Espanya. Com a resposta a la divisió dels moviments d'esquerra la plataforma social Unitat Popular en Comú va intentar la confluència de totes les organitzacions de cara a crear una candidatura única per a les eleccions generals espanyoles de 2015,[3] però Podem va rebutjar a integrar-se en aquest moviment, i finalment es va formar la coalició Unitat Popular amb Esquerra Unida, Unitat Popular en Comú, Chunta Aragonesista, Izquierda Asturiana, Batzarre, Construint l'Esquerra-Alternativa Socialista, Segoviemos i Esquerra Castellana.[4] La coalició va obtenir 923.133 vots i dos diputats, sent la cinquena força més votada.[5]

Referències

[modifica]
  1. González, Lalia. «IU suma a la seua coalició a un grup escindit del PSOE» (en castellà). diari Sur. [Consulta: 30 març 2015].
  2. Lorenzo, Serafín. «Alternativa Socialista es presenta en Galícia i carrega contra les "polítiques neoliberals" del PSOE» (en castellà). La Voz de Galicia. [Consulta: 30 març 2015].
  3. Gil, Andrés. «Cargos de Podemos, IU, Equo y de candidaturas municipalistas se suman a una plataforma ciudadana por la confluencia para las generales» (en castellà). El Diario, 08-07-2015. [Consulta: 10 maig 2025].
  4. «Núm. Acuerdo: 461/2015» (en castellà). Junta Electoral Central, 29-10-2015. [Consulta: 10 maig 2025].
  5. «Consulta de resultados electorales» (en castellà). Ministeri de l'Interior d'Espanya. [Consulta: 17 febrer 2020].