Contracte d'arres

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El contracte d'arres és un contracte privat mitjançant el qual es lliura una quantitat de diners a compte, que pot arribar fins al 10 per cent del preu total, per garantir al comprador i al venedor que hi haurà una compravenda posterior d'un . Se sol utilitzar en la compravenda de terrenys i habitatges.

Normalment es pacten les arres penitencials, però n'hi ha de dos tipus:

  • Contracte d'arres penitencials: per mitjà d'aquest contracte el comprador pot renunciar a la compra del bé, abans que se signi l'escriptura pública o el contracte, perdent només la quantitat lliurada. El venedor també hi pot renunciar, però en aquest cas ha de tornar el doble de la quantitat lliurada pel comprador. D'aquesta manera, no s'arrisca tot el capital que intervindria en l'operació.
  • Contracte d'arres confirmatòries: amb la signatura d'aquest contracte la compravenda queda pactada definitivament sense que cap de les parts es pugui fer enrere d'una manera unilateral. En aquest cas, si una de les parts incomplís el contracte, hauria d'indemnitzar l'altra pels danys i els perjudicis causats.