Contrafactum

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un contrafactum (plural: contrafacta) és una tècnica de composició musical que consisteix a utilitzar una melodia que ja existeix i que té un text -és a dir, una cançó en la majoria de casos- i canviar-li el text sense fer canvis substancials en la música, tot i que sí que és freqüent que hi hagi canvis menors per fer coincidir la mètrica de la música amb la del nou text.

Aquesta tècnica ha estat usada des de molt antic; en concret, a la música europea se'n coneixen des de l'edat mitjana. Alguns exemples són:

  • Es va utilitzar especialment al repertori trobadoresc. Moltes peces que ens han arribat no tenen música pròpia, però sabem que eren susceptibles de ser cantades amb la música d'altres peces de mètrica similar.
  • El cànon anglès Sumer is icumen in, que canta l'arribada de l'estiu -el més antic que es coneix a Europa- posteriorment va rebre un text religiós (Perspice Christicola).
  • Una mateixa peça a tres veus de Juan del Encina (segle XV) té un text religiós (Pues que ya nunca nos veis) i un de profà (Si habrá en este baldrés).
  • El mateix passa amb una composició de Francisco Guerrero (segle xvi): Si tus penas no pruebo és de tema religiós, mentre que Tu dorado cabello és una composició profana.

Molt probablement també són resultat de l'aplicació d'aquesta tècnica els casos de cançons tradicionals que es canten amb textos diversos sobre una mateixa melodia; en són exemples Jo te l'encendré i El senyor Ramon, i també El gegant del Pi, Pastoret d'on vens i Escarabat bum-bum.

Lluny d'aquests exemples, també es pot considerar que l'eslògan més corejat a les manifestacions contra la Guerra d'Iraq -Oh, no, guerra no!- fou el resultat de l'aplicació de la tècnica del contrafactum a la cançó tradicional russa, Kalinka.