Controller area network

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El bus CAN (Controller Area Network) o CANbus és un bus sèrie desenvolupat per Robert Bosch GmbH per a l'automòbil. Va ésser presentat juntament amb Intel el 1985. L'objectiu era reduir la quantitat de cables dels vehicles (hi havia fins a 2 Km de cables en un vehicle) posant en comunicació diversos òrgans de comandament del vehicle amb un únic bus i no amb línies dedicades, reduint el pes del cablejat. Les normes CAN cobreixen del model OSI els nivells 1 (físic) i 2 (enllaç). El bus CAN ha estat normalitzat com a ISO 11898.

Hi ha dues normes. Aquestes dues normes són compatibles permetent que circulin missatges d'ambdues en un mateix bus.

El CAN estàndard o CAN 2.0 A 
L'Identificador d'Objecte és d'11 bits permetent vehicular 2048 tipus de missatges, reduïts a 2031 per raons històriques.
El CAN ampliat o CAN 2.0 B
L'Identificador d'Objecte és de 29 bits, cosa que permet vehicular 536.870.912 tipus de missatges.

L'accés al bus segueix l'estàndard CSMA/CD+AMP (Accés Múltiple per detecció de portadora (ang. Carrier Sense), Detecció de Col·lisió i Arbitratge de Prioritat dels Missatges). L'encapçalament de la trama reflecteix la prioritat del missatge, permetent l'ús del bus CAN en xarxes de Temps Real.

CANopen és l'estàndard per a aplicacions del bus CAN en les capes del model OSI per damunt de les del bus (de Xarxa a Aplicació).