Convenció Europea de Drets Humans

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentConvenció Europea de Drets Humans
Council of Europe (blue).svg
Tipus tractat internacional
Data 4 novembre 1950
Llengua anglès
Depositari secretari general del Consell d'Europa
Més informació
Lloc web Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

La Convenció Europea de Drets Humans va ser adoptada pel Consell d'Europa el 1950 i va entrar en vigor en 1953. El nom oficial de la Convenció és Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals. Té per objecte protegir els drets humans i les llibertats fonamentals, i permet un control judicial del respecte dels drets individuals.[1]

Fa referència a la Declaració Universal de Drets Humans, proclamada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948. A fi de permetre un control del respecte efectiu dels drets humans, la Convenció va instituir el Tribunal Europeu de Drets Humans (o Cort Europea de Drets Humans), efectiva en 1954, i el Comitè de Ministres del Consell d'Europa.

El Consell d'Europa no s'ha de confondre amb el Consell de la Unió Europea, que no forma part de la Convenció (a pesar d'estar unida a la Convenció pel Tractat de Roma de 2004) i no té cap paper en l'administració del Tribunal Europeu de Drets Humans. En tant, la Convenció exerceix una certa influència sobre el Dret de la Unió: per exemple, la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, en el seu preàmbul, "reafirma [...] els drets reconeguts especialment per [...] la jurisprudència [...] del Tribunal Europeu de Drets Humans".

La Convenció ha evolucionat amb el pas del temps i comprèn diversos protocols addicionals. Per exemple, el Protocol Nº.1 tracta el dret a la propietat, a l'educació i a eleccions lliures, i el Protocol N° 6 prohibeix la pena de mort, excepte en cas de guerra. El conveni va ser ratificat per Espanya el 26 de setembre de 1979, publicat al Boletín Oficial del Estado de 10 d'octubre de 1979.

Drets[modifica]

Els drets recollits a la Convenció, expressats en els primers articles, són:

 • dret a la vida
 • dret a no patir tortura
 • dret a no patir esclavitud o treball forçós
 • dret a la llibertat
 • dret a la seguretat personal
 • dret a un judici just
 • dret a la vida privada i a la intimitat
 • dret al lliure pensament, expressió i religió
 • dret a la lliure reunió
 • dret a casar-se i formar una família
 • dret a la no discriminació

Referències[modifica]

 1. García de Enterría Martínez-Carande, Eduardo «La significación general del Convenio Europeo de Derechos Humanos». Anuario de derecho constitucional y parlamentario, 1993, núm. 5., p. 29-42.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Convenció Europea de Drets Humans Modifica l'enllaç a Wikidata