Conveni europeu de drets humans

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentConveni europeu de drets humans
Council of Europe (blue).svg
modifica
Tipustractat internacional modifica
Data4 novembre 1950 modifica
Depositarisecretari general del Consell d'Europa modifica
Llengua de l'obra o del nomanglès modifica

Lloc webhuman-rights-convention.org modifica

El Conveni europeu de drets humans va ser adoptat pel Consell d'Europa el 1950 i va entrar en vigor en 1953. El nom oficial del Conveni és Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals. Té per objecte protegir els drets humans i les llibertats fonamentals, i permet un control judicial del respecte dels drets individuals.[1]

Fa referència a la Declaració Universal de Drets Humans, proclamada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948. A fi de permetre un control del respecte efectiu dels drets humans, el Conveni va instituir el Tribunal Europeu de Drets Humans (o Cort Europea de Drets Humans), efectiva en 1954, i el Comitè de Ministres del Consell d'Europa.

Cal no confondre el Consell d'Europa amb el Consell de la Unió Europea, que no forma part del Conveni(malgrat que es relaciona amb el Conveni mitjançant el Tractat de Roma de 2004) i no té cap paper en l'administració del Tribunal Europeu de Drets Humans. En tant, el Conveni exerceix una certa influència sobre el Dret de la Unió: per exemple, la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, en el seu preàmbul, "reafirma [...] els drets reconeguts especialment per [...] la jurisprudència [...] del Tribunal Europeu de Drets Humans".

El Conveni ha evolucionat amb el pas del temps i comprèn diversos protocols addicionals.[2] Per exemple, el Protocol núm.1 tracta el dret a la propietat,[3] a l'educació i a eleccions lliures, i el Protocol núm. 6 prohibeix la pena de mort, excepte en cas de guerra. El conveni va ser ratificat per Espanya el 26 de setembre de 1979, publicat al Boletín Oficial del Estado de 10 d'octubre de 1979.

Drets[modifica]

Els drets recollits al Conveni, expressats en els primers articles, són:

 • dret a la vida (art. 2)[4]
 • dret a no patir tortura (art. 3)[4]
 • dret a no patir esclavitud o treball forçós (art. 4)[5]
 • dret a la llibertat
 • dret a la seguretat personal
 • dret a un judici just (art. 6)[3]
 • dret a la vida privada i a la intimitat
 • dret al lliure pensament, expressió i religió
 • dret a la lliure reunió (art. 11)[5]
 • dret a casar-se i formar una família
 • dret a la no-discriminació (art. 14)[3]

Els protocols, que són posteriors, inclouen:

 • Protocol 1, art. 1: Dret a la propietat privada.[6]

Relació amb els drets socials[modifica]

Malgrat l'interés inicial nuclear en els drets civils, durant els cinquanta anys des de la seua existència ha tingut influència sobre els drets socials sense ser la defensa d'aquests la finalitat principal del Conveni.[7] Aquesta influència és donada per la impossibilitat de distingir de manera rotunda els drets socials dels civils.[8]

El Tribunal d'Estrasburg ha interpretat el Conveni de manera que ha generat jurisprudència que afectaria als drets socials.[3] Aquesta s'ha fonamentat en els efectes indirectes dels drets civils sobre els socials, en la presència de drets socials en el propi Conveni i llurs protocols i els efectes de les limitacions dels drets civils sobre els drets socials.[9]

Referències[modifica]

 1. García de Enterría Martínez-Carande, Eduardo «La significación general del Convenio Europeo de Derechos Humanos». Anuario de derecho constitucional y parlamentario, 1993, núm. 5., p. 29-42.
 2. López Guerra, 2011, p. 2.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 López Guerra, 2011, p. 4.
 4. 4,0 4,1 López Guerra, 2011, p. 20.
 5. 5,0 5,1 López Guerra, 2011, p. 5.
 6. López Guerra, 2011, p. 12.
 7. López Guerra, 2011, p. 3.
 8. López Guerra, 2011, p. 3-4.
 9. López Guerra, 2011, p. 4-5.

Bibliografia[modifica]

 • López Guerra, Luis «La protección de derechos económicos y sociales en el convenio europeo de derechos humanos». Parlamento y Constitución. Anuario, 14, 2011. (Publicat en per separat i junt al volum. Ací es cita la separata.)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conveni europeu de drets humans