Convertibilitat

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La convertibilitat és un sistema monetari, que fixa, mitjançant una llei, el valor d'una monedaamb el d'una altra moneda més (generalment el dòlar o l'euro) o un altre patró (l'or). L'avantatge d'un sistema monetari convertible, és assolit previsibilitat en el valor d'una moneda i evitar salts inesperata en la seva cotització. L'inconvenient és la rigidesa monetària, que pot arribar a causar valors irreals (sobrevaloració o subvaloració), impedint que l'elasticitat del preu de la moneda corregeixi aquests tipus de situacions.

Fins que es va abandonar el patró or, aquest metall acostumava a ser escollit com a referència per a un sistema convertible. Després es va imposar el dòlar dels Estats Units i actualment, en alguns països, l'euro comença a ser usat amb aquesta finalitat.

Hi ha també un sistema anomenat cistella de monedes que bàsicament és una convertibilitat, però prenent com referència més d'una monesa —per exemple, la suma del dòlar i l'euro dividida per dos—. Aquest sistema que pot ser més flexible que la convertibilitat, no és gaire usat.

Història[modifica | modifica el codi]

En el període 1890-1931, molts països implementaren la convertibilitat amb l'or. Amb la Gran depressió de 1929, gairebé tots els països abandonaren la convertibilitat.

El 1944, a la conferència de Bretton Woods, s'establí la convertibiltat del dòlar US amb l'or a 35 dòlars l'unça, però en el 15 d'agost de 1971, aquesta paritat desaparegué.

Actualment hi ha molts països amb convertibilitat inclouen Bahames, Bermuda, Hong Kong, Letònia, Lituània i Singapur. A l'Argentina la convertibilitat ha donat problemes econòmics com la crisi de desembre de 2001. També tingueren problemes per això Hong Kong el 1997 i Brasil el 1998.