Cooperació Econòmica de l'Àsia-Pacífic

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióCooperació Econòmica de l'Àsia-Pacífic
APEC Logo.svg
EPN. Reunion APEC 2013.jpg
Dades bàsiques
Abreviació APEC
Tipus entitat organització internacional
Història
Fundació 1989
Organització i govern
Seu central Vista-down.png

Web Lloc web oficial
Facebook: APECnews Twitter: APEC Instagram: apec

Modifica les dades a Wikidata

La Cooperació Econòmica de l'Àsia-Pacífic, més coneguda per les seves sigles en anglès, APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) és un grup de països de la conca de l'oceà Pacífic que es reuneixen cada any per tal de millorar els enllaços polític i econòmics dels estats membres. L'APEC és un fòrum multilateral per a discutir temes relacionats amb l'intercanvi comercial i la cooperació econòmica. Va ser creat el novembre de 1989 a Canberra, Austràlia. Els caps de govern de tots els estats membres de l'APEC es reuneixen anualment en la cimera dels "Líders Econòmics de l'APEC", la seu del qual és un estat membre diferent cada any.

L'APEC no ha creat cap tractat formal; les decisions es prenen per consens i funciona sobre la base de declaracions no vinculants. Té, però, una Secretaria General, amb seu a Singapur, la qual està encarregada de coordinar el suport tècnic i de consultoria.

Història[modifica]

Encara que la Cooperació va ser creada el 1989, la primera cimera dels líders econòmics es va realitzar el 1993, quan el president estatunidenc Bill Clinton va convidar als líders dels estats membres a Blake Island, Washington per tal de reobrir les converses que s'havien realitzat a l'Uruguai anys abans. Els líders van acordar reduir les restriccions als comerç i a la inversió, amb la intenció de crear una comunitat de l'Àsia-Pacífic que promogués prosperitat per mitjà de la cooperació.

El 1994 l'APEC va acordar les Metes de Bogor, les quals tenen com a intenció la promoció del comerç lliure i la inversió, reduint les tarifes al 0 o 5% el 2010 pels països desenvolupats, i el 2020 per les economies emergents.

El 1995 l'APEC va establir un cos d'assessors de negocis, anomenat el Consell Assessor de Negocis de l'APEC (ABAC, per les seves sigles en anglès), el qual està compost per tres executius de negocis per cada estat membre.

Estats membres[modifica]

Estats membres de l'APEC

L'APEC està formada per 21 estats membres:

Membres fundadors[modifica]

Altres membres[modifica]

Llista de cimeres de l'APEC[modifica]

Enllaços externs[modifica]