Cooperativa agrícola d'Igualada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cooperativa agrícola d'Igualada
Imatge
Façana al carrer de Joan Abad
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteCèsar Martinell i Brunet Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXX Inici
Característiques
Estil arquitectònicNoucentisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaIgualada (Anoia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Joan Abad, 6. Igualada (Anoia)
Map
 41° 35′ N, 1° 37′ E / 41.58°N,1.61°E / 41.58; 1.61
BCIL
Data2005
IdentificadorIPAC: 5712

La Cooperativa agrícola d'Igualada, o Sindicat de Vinyaters, és un edifici modernista del municipi d'Igualada (Anoia), projectat per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet entre 1919 i 1921, i construït entre 1921 i 1922.[1] Si el comparem amb altres cellers cooperatius trobarem que aquest és menys ric en la construcció i en l'ornamentació, si és que en l'arquitectura de Martinell aquests dos conceptes poden anar separats. Cal remarcar els arcs catenaris que es troben en el soterrani, així com els arcs que separen el molí de les tines, aquestes amb un suport molt típic dintre de les estructures de Cèsar Martinell. El totxo és l'element bàsic amb el qual, amb gran habilitat constructiva, Cèsar Martinell fa quasi tots els seus treballs.[2] Es construeix per iniciativa del Sindicat de Vinyaters d'Igualada.[2] És una obra protegit com a bé cultural d'interès local.

L'any 2016 l'edifici es va reobrir, després d'un procés de consolidació, recuperació i millora de l'accessibilitat impulsat per la cooperativa AgroIgualada amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Igualada.[1] L'acte de reobertura comptà amb les intervencions del president d'AgroIgualada Cooperativa, Xavier Bargalló, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, l'arquitecte responsable de la rehabilitació, Pep Riba, i la historiadora de l'art i especialista en la figura de Martinell, Raquel Lacuesta.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cooperativa agrícola d'Igualada
  1. 1,0 1,1 1,2 Anoia Diari, 24 agost 2016, Igualada recupera el celler de l'antic Sindicat de Vinyaters
  2. 2,0 2,1 «Cooperativa agrícola d'Igualada». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 9 octubre 2014].