Vés al contingut

Cor Porpra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentCor Porpra
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipusmedalla
condecoració militar
wound decoration (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Vigència22 febrer 1932 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↑  Estrella de Bronze Modifica el valor a Wikidata ↓  Medalla del Servei Meritori de Defensa Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata

El Cor Porpra (anglès:Purple Heart) és una condecoració de les Forces Armades dels Estats Units, creada per George Washington el 7 d'agost de 1782, i atorgada a tots aquells que han resultat ferits o morts mentre servien des del 5 d'abril de 1917 amb les Forces Armades dels Estats Units, o han mort de resultes de les seves ferides:

 • En qualsevol acció contra un enemic dels Estats Units
 • En qualsevol acció amb una força enemiga armada d'un país estranger contra el que combaten les forces armades dels Estats Units
 • Mentre servia amb forces amigues en un conflicte armat contra una força opositora armada amb la qual els Estats Units no estaven en estat de bel·ligerància
 • Com a resultat d'una acció de forces armades enemigues
 • Com a resultat d'una acció d'una força estrangera hostil
 • Des del 28 de març de 1973, com a resultat d'un atac terrorista internacional contra els Estats Units o un país aliat, reconegut com a atac per part del Secretari del departament corresponent
 • Des del 28 de març de 1973, com a resultat d'operacions militars, mentre servia fora del territori dels Estats Units com a força de pacificació
 • Des del 8 de desembre de 1941, per les ferides d'arma rebudes en un conflicte armat, sense importar l'origen del foc causant de les ferides
 • Mentre restava com a presoner de guerra o mentre era capturat

Tota ferida necessitava tractament per un oficial mèdic per qualificar per la medalla.

El Cor Porpra no s'atorgaria en alguns dels següents casos:

 • lesions per congelació o peus de trinxera
 • atac de cor
 • intoxicació alimentària no causada per agents enemics
 • agents químics, biològics o nuclears no causada per l'enemic
 • fatiga de guerra
 • malaltia no causada directament per agents enemics
 • accidents (amb explosius o amb vehicles) no causats per acció enemiga
 • ferides causades per un mateix (excepte si són causades en el si de la batalla i no com a resultat d'una negligència)
 • trastorns d'estrès post-traumàtic
 • lesions de salt no causades per acció enemiga

Els comandants han de tenir en consideració les circumstàncies en què la lesió o ferida van ser causades, fins i tot quan sembla que apareguin als criteris per la concessió. Per exemple:

 1. en cas d'una lesió individual mentre que es llençava en paracaigudes des d'un avió abatut per foc enemic; o, algú ferit de resultes d'un accident amb un vehicle, accident causat per foc enemic, s'atorgarà la medalla.
 2. els ferits o morts de resultes de foc amic al cor de la batalla rebran la medalla, sempre que el foc amic fos llançat amb la intenció de causar danys a les tropes o equipament enemic
 3. els ferits de resultes de la seva pròpia negligència; per exemple, conduint o caminant per una zona no autoritzada per estar minada, o mentre buscava municions sense explotar com a record de guerra, no rebran la condecoració, doncs si bé han resultat ferits pel foc enemic, no ha sigut per l'acció enemiga si no que per la seva pròpia negligència.

Història[modifica]

És la forma moderna de l'original establerta per George Washington, llavors anomenada "Badge of Military Merit" (Insígnia del Mèrit Militar), en la seva orde del 7 d'agost de 1782 al seu quarter general de Newburgh (Nova York):

« "El General, sempre desitjós que els seus soldats tinguin una ambició virtuosa, així com de fomentar i alenar qualsevol mena de Mèrit Militar, vol que sempre que es realitzi qualsevol acció singularment meritòria, es permeti a l'autor lluir sempre a l'esquerra del pit la figura d'un cor en roba o seda porpra. No només en casos d'una valentia inusual, si no que també en cas d'una fidelitat extraordinària en qualsevol manera que sigui merescuda una condecoració" »

Després de la Revolució Americana, l'Orde del Cor Porpra caigué en desús i no s'atorgà. Però per ordre del President Herbert Hoover, en honor del Segón Centenari del Naixement de Washington, mitjançant l'Orde General del Departament de la Guerra Nº 3 del 22 de febrer de 1932, l'orde va ser reviscuda. El criteri per la seva concessió era per ser atorgada als soldats, després que ho sol·licitessin, que haguessin rebut el Certificat de la Citació pel Servei Meritori o estiguessin autoritzats a lluir galons de ferides després del 5 d'abril de 1917.

Durant un breu període de la II Guerra Mundial (7 de desembre de 1941 a 22 de setembre de 1943) va ser atorgada tant per les ferides rebudes en acció com per la realització meritòria del deure. Però amb l'establiment de la Legió del Mèrit, passà a atorgar-se només per les ferides rebudes.

L'Ordre Executiva 11016, del 25 d'abril de 1962 preveia la concessió de la medalla a títol pòstum; i l'Ordre Executiva 12464, de 23 de febrer de 1984 l'autoritzava per les ferides rebudes a causa d'atacs terroristes o mentre se servia amb una força de manteniment de la pau.

Si originàriament era una de les més baixes en la piràmide d'honor (després de la Medalla de Bona Conducta), el 13 de juny de 1985 Ronald Reagan l'elevà en l'escalafó fins al seu lloc actual (després de l'Estrella de Bronze).

És considerada una de les condecoracions americanes més boniques.

Disseny[modifica]

Un cor en esmalt porpra, amb el voltant en daurat. Al mig hi apareix el retrat del General George Washington. Al damunt del cor apareix l'escut d'armes de Washington (un escut blanc amb dues barres roges i tres estrelles roges al damunt, la bandera de l'Estat de Colúmbia), amb blanques de fulles verdes.

El revers és el cor en bronze amb la inscripció "FOR MILITARY MERIT" (Pel Mèrit Militar) a sota de l'escut.

Penja d'un galó morat amb una franja blanca als costats.

Les condecoracions següents s'indiquen mitjançant fulles de roure a l'Exèrcit i a la Força Aèria i mitjançant estrelles a l'Armada, els Guardacostes i els Marines.