Corba d'aprenentatge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Corba d'aprenentatge empinada: Exemple d'un individu guanyant competència a mesura que hi dedica temps. La competència s'incrementa ràpidament al principi però més endavant ens trobem amb rendiments decreixents.
Corba d'aprenentatge plana: L'individu hi dedica una gran quantitat de temps al principi però no veu un increment de la competència.

Una corba d'aprenentatge és la representació gràfica del nivell d'aprenentatge d'un tema en funció del temps invertit. L'eix horitzontal representa l'experiència i el vertical la competència assolida. En general, aquests dos factors estan positivament correlacionats, és a dir, la competència augmenta a mesura que s'amplia l'experiència.

S'acostuma a diferenciar entre dos tipus de corbes d'aprenentatge. En el primer, és fàcil d'aprendre allò bàsic però a mesura que es va guanyant experiència el progrés s'alenteix; parlem d'una corba d'aprenentatge empinada. En el segon, costa temps i esforç familiaritzar-se amb els conceptes bàsics del tema, però un cop superats l'aprenentatge s'accelera; parlem d'una corba d'aprenentatge plana.

Sovint en el llenguatge popular els conceptes de corbes d'aprenentatge planes i empinades s'empren a l'inrevés. En tal cas es representaria la competència a l'eix horitzontal i l'experiència a l'eix vertical.

Vegeu també[modifica]