Corba en banyera

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Teoria de fallades

La corba en banyera és un gràfic que representa la taxa de fallades al llarg de la vida úti d'un sistema o màquina. Es diu així perquè té la forma de la secció longitudinal d'una banyera.

Descripció[modifica]

S'hi pot apreciar tres etapes:[1]

  • Fallades inicials: aquesta etapa es caracteritza per tenir una elevada taxa de fallades que baixa ràpidament amb el temps. Aquestes fallades poden deure's a diferents raons com a equips defectuosos, instal·lacions incorrectes, errors de disseny de l'equip, desconeixement de l'equip per part dels operaris o desconeixement del procediment adequat.
  • Fallades normals: etapa amb una taxa d'errors menor i constant. Les fallades no es produeixen per raó de causes inherents a l'equip, sinó per causes aleatòries externes. Aquestes causes poden ser accidents fortuïts, mala operació, condicions inadequades o altres causes.
  • Fallades de desgast: etapa caracteritzada per una taxa d'errors ràpidament creixent. Les fallades es produeixen per desgast natural de l'equip a causa del transcurs del temps.

Aquesta és una de les dotze formes que s'han tipificat sobre les maneres de fallades d'equips, sistemes i dispositius.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 J. Lienig, H. Bruemmer. Fundamentals of Electronic Systems Design. Springer International Publishing, 2017. ISBN 978-3-319-55839-4. 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]