Corba menjar blanc

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Corba menjar blanc

En matemàtiques, la corba menjar blanc és una corba fractal constructible per subdivisió a mig punt. També es coneix com la corba de Takagi, en honor a Teiji Takagi que la va descriure el 1903, o com la corba de Takagi-Landsberg, una generalització de la corba. El nom menjar blanc ve de la seva semblança amb les postres del mateix nom. És un cas especial la corba de Rham.

La funció de menjar blanc es defineix en l'interval unitat per

on es defineix per , és a dir, és la distància de x a l'enter més pròxim.

La suma infinita que defineix convergeix absolutament per a tot x, però la corba que resulta és un fractal. La funció de menjar blanc és contínua (de fet uniformement contínua) però no és diferenciable enlloc.

La corba Takagi-Landsberg és una lleugera generalització, donada per

Per a un paràmetre w; així la corba de menjar blanc és el cas . El valor es coneix com el paràmetre de urst. Per a , s'obté la paràbola: la construcció de la paràbola per subdivisió en el punt mig va ser descrita per Arquimedes.

La funció es pot estendre a tot de la recta real: aplicant la definició donada damunt es demostra que la funció es repeteix en cada interval unitari.

Construcció gràfica[modifica]

La corba de menjar blanc es pot construir visualment a partir de funcions de dent de serra si la suma infinita és aproximada per sumes finites dels primers termes. En la il·lustració de, les funcions de dent de serra progressivament més fines (mostrades en vermell) s'afegeixen a la corba en cada etapa.

Primera iteració Segona iteració Tercera iteració Quarta iteració
n = 0 n ≤ 1 n ≤ 2 n ≤ 3

Integració de la corba menjar blanc[modifica]

Donat que la integral de des de 0 fins a 1 és 1/2, la identitat permet calcular la integral sobre qualsevol interval per la següent relació. El càlcul és recursiu amb temps de l'ordre del logaritme de la precisió exigida.

Relació amb els complexes simplicials[modifica]

Sia

Es defineix la funció Kruskal-Katona

El Teorema de Kruskal-Katona estableix que aquest és el nombre mínim de (t-1)-simplicial que són cares d'un conjunt de N t-simplicials.

Com que t i N tendeixen a infinit, (adequadament normalitzada) tendeix a la corba de menjar blanc.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]